Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +21 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Jansons: Navaļnija pievienotā vērtība

Tiesai pret Krievijas opozicionāru Alekseju Navaļniju jāatsākas rīt. Pavisam pret viņu ierosinātas četras lietas. Izmeklēšanas komitejas (IK) runasvīrs Markins bijis negaidīti tiešs, atzīstot, ka juristam un korupcijas atmaskotājam par nedarbiem jāatbild politiskās rosīšanās dēļ.

«Ja jau aizdomās turētais visiem spēkiem piesaista sev uzmanību, var pat teikt, ķircina varu, (..) interese par viņa pagātni pieauga un noskaidrošanas process, protams, paātrinājās.» Tikai uzmanību Navaļnijs piesaista nevis sev, bet zādzībām un korupcijas faktiem.

Krimināllietu par it kā organizētā grupā veiktu kokmateriālu piesavināšanos vai izlaupīšanu sāka jau pirms diviem gadiem. Pēc līdzīgām apsūdzībām Krievijā iesēdina simtiem biznesmeņu, kas kaitinājuši «jumtu», sāncenšus vai partnerus. Shēma nav izdomāta no jauna, tikai šoreiz uzkrītoši sīkstā kriminālvajāšana rada iespaidu, ka veikts valsts pasūtījums. Kā var nozagt 16 miljonu rubļu, ja bankas dokumenti apliecina legālu darījumu? Atrast patērētāju un dārgi pārdot lētāk nopirktu preci ir biznesa pirmais likums. Navaļnijs dokumentus publiskoja internetā. Pirmoreiz lietu slēdza, bet tad atsāka - pēc paša IK galvas Bastrikina pavēles. Vai tikai tāpēc, ka Navaļnijs publicēja datus par Bastrikina nekustamo īpašumu Čehijā?!

Sākumā Navaļnijs bija vienkārši populārs blogu autors, kurš zagļus sauca par zagļiem. Tagad viņš izaudzis par lielvalsts mēroga personību. Viņš ir redzamākais cīnītājs pret korupciju Krievijā.

Tomēr - televīzijas guru Pozneram neatļāva aicināt Navaļniju uz pārraidi. Tātad kāds no jurista baidās. Vai tikai tāpēc, ka Navaļnijs neslēpj, ka vēlas ieņemt Kremli - godīgās vēlēšanās?

Kādēļ baļķu lieta ir steidzamāka nekā, piemēram, daža cita darboņa daudzmiljonu blēdības ar naftu? Daļa krievu juristu raizējas, ka apsūdzošs spriedums stipri iedragās lielvalsts tiesu sistēmas reputāciju. Tāpēc - dosim vārdu taisnajai tiesai! Navaļnija lieta var taču tai pievienot lielāku vērtību. Tiesai ir iespēja apliecināt, ka jurista solījums cīkstēties ar prezidentu nesatrauc Kremli un tiesu nevar iespaidot. Lieliska iespēja pierādīt, ka vara necenšas izmantot tiesas, lai ietekmētu vai nobīdītu malā nevēlamu cilvēku. Iespēja apgāzt apgalvojumus, ka vara necietīs sistēmai nepiederīgo opozīciju - pat tad, ja tā faktiski rīkojas valsts interesēs. Iespēja atklāti iepazīstināt tautas masas ar visām lietas detaļām, lai nevienam nebūtu iegansta kurnēt, ka jurists tiek tiesāts bez vainas. Lai nevarētu pārmest, ka Krievijas pilsētās, kur plosās etniskā noziedzība, tiek medīti blogeri, inteliģenti un citādi domājošie. Lai neviens vairs neteiktu: tie, kas sēdina aiz restēm opozīcijas gājiena aktīvistus, nespēj nobremzēt. Citādi Navaļnijam ir visas izredzes kļūt par pazīstamāku notiesāto nekā Hodorkovskis vai Pussy Riot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē