Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kasparovs: pilsonības nepiešķiršana būs neveiksme arī Latvijas neatkarībai

Latvijas pilsonības neiegūšanu  Pasaules šaha čempions un Krievijas demokrātiskās opozīcijas aktīvists Garijs Kasparovs uzskatīs par neveiksmi ne tikai sev, bet arī Latvijas neatkarībai. "Tā būs milzīga neveiksme un tā būs neveiksme ne tikai man, bet arī Latvijas neatkarībai. Tas parādīs, ka Latvijā joprojām ir ļoti daudzi politiķi, kuri vispirms paskatās Maskavas virzienā, pirms pieņem valstij nozīmīgus lēmumus," Skype intervijā Latvijas televīzijas raidījumā Panorāma sacīja Kasparovs. 

Atsevišķi spēki Latvijas parlamentā jau esot apsprieduši iespēju Kasparovam piešķirt Latvijas pilsonību. "Valdošās koalīcijas viedoklis manam pieteikumam ir ļoti labvēlīgs,". Viņš runājis ar vairākiem cilvēkiem, kuri ir lēmuma pieņēmēju lokā, bet šo cilvēku vārdus neatklāj. "Cik es saprotu, pastāv politiska nostāja, ka Latvijas pilsonības piešķiršana man, varētu būt izdevīga arī valstij," .

Jautāts, vai Latvijas politiķi nebaidīsies sabojāt attiecības ar Krieviju, Kasparovs teica: "Dažkārt man šķiet, ka attiecībā uz mani, tas ir neizbēgami. Lai ko es darītu, tas kaut kādā veidā iesaista arī Putinu un Krieviju,". 

"Es sagaidu no viņiem valstisku stāju un pirmās atskaņas, kas mani sasniegušas šajā jautājumā rāda, ka Latvija neļausies Maskavas spiedienam. Pat ja šāds spiediens tuvākajās nedēļās tiks izdarīts," sacīja Kasparovs. 

Viņš intervijā arī solījis, ka jau tuvākajā laikā sāks latviešu valodas apguvi, vismaz tādā līmenī, lai varētu sarunāties restorānā. 

Kasparovam Latvijas pilsonība esot nepieciešama lai kandidētu uz Starptautiskās šaha federācijas vadītāja amatu. "Protams, es skatījos uz valstīm, kas man ir tuvas, valstīm, kuras ir tajā pašā šaha sabiedrībā. Dabīgi, Latvija bija pirmā, par kuru iedomājos. Pirmo reizi Rīgā spēlēju pirms 40 gadiem, 1973.gadā," viņš sacīja, piebilstot, ka Latvijā ieguvis arī savas izcilākās uzvaras. Kasparovs arī norādīja uz savām ģimenes saitēm – bijusī sieva ir Latvijas pilsone, dēlam – īpašums Rīgā un Latvija esot valsts ar lieliskām šaha tradīcijām.

Bijuši daudzi faktori, kas mudinājuši iegūt Latvijas pilsonību, bet dubultpilsonības likuma pieņemšana esot bijis kā signāls. Kasparovs stāsta, ka varējis vērsties arī pie kādas citas valsts, bet nevēloties šķirties no savas Krievijas pases. Viņš joprojām tic, ka esot daudz jādara Krievijas labā un jācīnās pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmu. 

Diena.lv jau vēstīja, ka lai kādu lēmumu pieņemtu Saeima par pilsonības piešķiršanu Kasparovam, Latvijas un Krievijas attiecības tas neietekmēs, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija). 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē