Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Kozlovskis atturas vērtēt, kā rīkoties ar jauno bēgļu uzņemšanas piedāvājumu

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) atturas vērtēt, kā rīkoties ar jauno bēgļu uzņemšanas piedāvājumu, tā vietā vien norādot, ka valdošā koalīcija nākamnedēļ sāks diskutēt par Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumu obligātā kārtā uzņemt papildu bēgļus.

Kozlovskis aģentūrai LETA pastāstīja, ka Iekšlietu ministrija pirms pāris stundām ir saņēmusi apjomīgus EK priekšlikumus, kas paredz papildus jau esošajiem 40 000 ārzemnieku pārvietot vēl 120 000 personu no Ungārijas, Grieķijas un Itālijas. Ministrija ir sākusi priekšlikumus analizēt, tāpēc šobrīd detalizētākus komentārus Kozlovskis nevarot sniegt.

"Šie priekšlikumi ir kā regulai. Līdz ar to tas ir obligāts mehānisms visām dalībvalstīm reaģēšanai ārkārtas situācijās. Līdz šim Latvijas pozīcija ir bijusi tāda, ka mēs nepiekrītam obligātām kvotām, bet mēs iestājamies par brīvprātības principu. Latvijas pozīcija līdz šim ir bijusi tāda, ka šajos pasākumos katra dalībvalsts iesaistās brīvprātīgi, pamatojoties uz katras valsts kapacitāti. Eiropas Savienības dalībvalstu viedoklis ir dažāds - vieni atbalsta obligātu mehānismu, citi atkal uzskata, ka piespiedu kārtā nebūtu jāiesaistās," norādīja Kozlovskis.

Ministrs apliecināja, ka šobrīd nav saņemts apstiprinājums, vai par EK priekšlikumu būs diskusijas 14.septembrī gaidāmajā dalībvalstu tieslietu un iekšlietu ministru ārkārtas sanāksmes darbakārtībā. "Es prognozēju, ka, visticamāk, uz balsojumu šāds jautājums nevarēs nonākt, jo ir pārāk maz laika, lai analizētu šo dokumentu un sagatavotu valstu nacionālās pozīcijas," norādīja Kozlovskis.

Ministrs arī atgādināja jau vakar pausto, ka Latvijā par EK priekšlikumiem no diskusijas nevarēs izbēgt un valstij būs jāsagatavo sava nacionālā pozīcija. "Es paredzu šādus turpmākos soļus - vispirms būs saruna starp koalīcijas partneriem un, visticamāk, tā varētu sākties nākamnedēļ. Skaidrs, ka jāiziet nacionālā procedūra - koalīcija, valdība un pēc tam Eiropas lietu komisija. Prognozēt iznākumu par šiem papildu 526 patvēruma meklētājiem man pašlaik ir grūti," izteicās Kozlovskis.

Ja Latvijas valdība nolemj uzņemt papildu patvēruma meklētājus, tad valstij būs nepieciešami papildu resursi gan patvēruma lūguma izskatīšanai, gan personu izmitināšanai. Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Mucenieki situācija vēl ir normāla, un nav pārsniegta 50 cilvēku robeža, savukārt Valsts robežsardzes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs Daugavpils jau faktiski ir pilns. Ministrs pieļauj, ka papildu resursi būs nepieciešami arī tad, kad Latvijā turpmāk tiks nogādāti 250 patvēruma meklētāji, kuru uzņemšanu iepriekš atbalstīja valdība.

Ministrs atgādināja, ka Iekšlietu ministrijas kompetencē ir bēgļu izmitināšana un patvēruma lūguma izskatīšana. Bēgļu integrācija un iekļaušanās Latvijas dzīvē jau esot citu ministriju pārziņā, taisnojas ministrijas vadība.

Jau ziņots, ka valdība 6.jūlija ārkārtas sēdē vienojās par Latvijas nostāju bēgļu jautājumā, paredzot, ka divu gadu laikā mūsu valsts varētu uzņemt 250 patvēruma meklētājus. EK šodien ierosinājusi dalībvalstīm obligātā kārtā uzņemt kopumā 160 000 imigrantu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Latvijai papildus būtu jāuzņem 526 bēgļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē