Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Lielās talkas vadītāja: Galvenais rekords ir tas, ka atkritumu kļūst mazāk

Latvijā ar katru gadu atkritumu kļūst mazāk un Lielajā talkā ir arvien mazāk ko vākt, žurnālistiem sacīja Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

"Jāpārstāj domāt rekordu kategorijās - vai sasniegts talkotāju rekords, vai sasniegts savākto atkritumu rekords. Svarīgākais rekords ir tas, ka Latvijā ar katru gadu kļūst arvien mazāk savācamo atkritumu. Domāju, ka pēc trīs līdz četriem gadiem atkritumu vairs nebūs," sacīja Jaunzeme.

Viņa piebilda, ka šogad talcinieku skaits varētu būt aptuveni tāds pats kā pērn - 190 000, taču daudzmaz precīza informācija varētu būt svētdien no rīta. "Pagaidām talku koordinatori vēl visai kūtri sūta īsziņas ar atskaitēm par paveikto," skaidroja Jaunzeme.

Jautāta, kas notiks nākotnē, ja tiešām pazudīs talkās vācamie atkritumi un kas notiks ar talkošanas kustību, Jaunzeme sacīja, ka tad cilvēki pievērsīsies apkārtnes labiekārtošanai.

"Ļoti daudz darāmā ir pagalmu sakārtošanā. Jau šodien novēroju, ka daudzos pagalmos notiek iedzīvotāju pašorganizētas talkas, kurās piedalās gan jaunieši, gan vecāka gadagājuma cilvēki. Būtu ļoti jauki, ja pagalmus varētu labiekārtot ar ziediem, domāju, ka jau nākamgad dāvināsim iedzīvotājiem puķes podos, kuri piekarami pie balkoniem vai palodzēm. Tāpat varētu notikt arī mežu stādīšana," sacīja Jaunzeme.

Viņa piebilda, ka liela uzmanība tiks pievērsta arī ūdenstilpņu sakārtošanai un sadarbībā ar makšķernieku biedrībām un nirēju klubiem vēl esot daudz darāmā. "Ūdenstilpņu dibenā ir neiedomājams daudzums visdažādāko atkritumu un tie būtu jāsavāc," sacīja Jaunzeme.

Lielās talkas vadītāja sacīja, ka šogad oficiāli pieteikts visvairāk talkošanas vietu, taču ļoti daudzās Lielās talkas organizatoriem nepieteiktās vietās talkas organizē paši iedzīvotāji, sakopjot savu dzīvesvietu apkārtni.

Jau ziņots, ka šodien no plkst.9 līdz 15 visā Latvijā jau piekto gadu pēc kārtas notiek Lielā talka, kurai oficiāli reģistrētas 1490 talkas norises vietas, kas ir par 153 vietām vairāk nekā pērn, aģentūrai LETA pastāstīja talkas mediju koordinatore Dace Jaunupe-Bargā.

Lielās talkas tradīcija sākās ar vērienīgu talku 2008.gada 13.septembrī - Latvijas 90.dzimšanas dienas pasākumu laikā.

Katru gadu talka piesaista arvien vairāk cilvēku. 2011.gadā Lielajā talkā piedalījies rekordliels dalībnieku skaits - 190 000 talcinieku. 2010.gadā Lielās talkas darbos iesaistījās 150 000 līdz 160 000 dalībnieku, kas bija par aptuveni 50 000 dalībnieku vairāk nekā 2009.gadā. 2008.gada pirmajā talkā piedalījās aptuveni 50 000 talkotāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē