Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LOSP: Piena krīzi risinātu kredītbrīvdienas, zemes ieķīlāšana un kompensācijas par likvidētām saimniecībām

Lai risinātu ieilgušo krīzes situāciju piensaimniecībā, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) nosūtījusi vēstuli Zemkopības ministrijai (ZM) ar priekšlikumiem, kas paredz kredītbrīvdienas, kredītu pārņemšanu pret zemes ieķīlāšanu, kā arī kompensācijas par saimniecību likvidēšanu, aģentūru LETA informēja organizācijas pārstāvji.

LOSP uzskata, ka ZM jāpanāk tā dēvētā Itālijas modeļa ieviešana, kas paredz vienošanos ar bankām par maksājumu atlikšanu uz 40 mēnešiem piena saimniecībām. Itālijas Lauksaimniecības ministrija ir parakstījusi līgumu ar Itālijas Banku asociāciju, lai garantētu hipotēkas maksājumu atlikšanu uz 30 mēnešiem piensaimniecības uzņēmumiem, savukārt Intesa Sanpaolo banka garantējusi maksājumu atlikšanu uz 42 mēnešiem.

Tāpat LOSP aicina mainīt sadarbības noteikumus ar "Attīstības finanšu institūciju Altum", paredzot, ka tā pārņemtu piensaimnieku kredītus, pretī saņemot garantijai zemi, ko ieķīlā zemes fondā ar 80% no zemes tirgus vērtības.

Priekšlikumi paredz arī pieņemt lēmumu par kompensācijām piensaimniecībām likvidācijas gadījumā, līdzīgi kā tas savulaik tika īstenots cukurbiešu audzētājiem, samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pienam un piena produktiem, atbalsta maksājumus par pienu piesaistīt pārdotā piena kvalitātei.

Tāpat ieteikts ieviest regulējumu, ka 40% no piena pakas cenas saņemtu ražotājs, 30% - pārstrādātājs, bet 30% - tirgotājs, tā mainot līdzšinējo proporciju, kas ir par labu tirgotājiem.

Jāievieš arī kompensējoši pasākumi, lai nodrošinātu vienlīdzīgus nosacījumus Eiropas Savienības (ES) kopējā tirgū, nosakot papildu nodevu ievestajai piena produkcijai proporcionāli ES vidējai svaigpiena iepirkuma cenai.

Kā norāda LOSP piena grupas vadītājs Guntis Gūtmanis, ņemot vērā, ka piena lopkopībā nodarbināts liels skaits strādājošo, jādomā tālredzīgi, kāda situācija būs laukos, ja tiks likvidētas saimniecības un cilvēki vērsīsies pie valsts pēc pabalstiem.

Savukārt LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs sacīja, ka organizācija kopīgi ar ZM un citām atbildīgajām institūcijām turpinās strādāt, lai glābtu saimniecības situācijā, kad piena cena turpina krist, bet saimniecībām iepriekšējos apmēros jāapmaksā kredīti un citi ikmēneša saimnieciskie izdevumi.

Kā ziņots, kopš 2014.gada jūlija līdz 2016.gada februārim piena iepirkuma cena Latvijā ir samazinājusies par 27%, turklāt prognozes liecina par tālāku pazeminājumu - jaunākās prognozes liecina, ka šajā vasarā cena varētu pazemināties līdz pat 12 eirocentiem par vienu kilogramu piena.

Saskaņā ar lauksaimnieku aplēsēm Latvijā no 2014.gada augusta līdz šī gada augustam piena nozarē nekompensētie zaudējumi sasniegs 96 miljonus eiro.

Tikmēr piensaimniecības sarežģītajā situācijā 2015.gada nogalē saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, no kura ciltsdarbam piešķirti 23,36 miljoni eiro, atbalsts par slaucamajām govīm ir 12,38 miljoni, ES atbalsts - 7,6 miljoni, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījums no 8,5 miljonu ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē