Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ministrs: Krievijai un Latvijai jāsadarbojas ciešāk

Latvijas un Krievijas ekonomiskās attiecības uzņēmušas apgriezienus, ko iezīmē gan Krievijas investoru iesaistīšanās Latvijā grūtībās nonākušu uzņēmumu restartā, gan jaunu ražotņu un termināļu izveidē

Tranzītā un transportā Latvijā vienmēr ļoti liela loma ir bijusi kravām no Krievijas, taču abu valstu tirdzniecības apjoma pieaugumā arvien lielāka loma ir ražošana ko vēl vairāk paaugstinās dzelzceļa kravas vagonu ražotnes izveide, kas šobrīd ir viens no lielākajiem investīciju projektiem Latvijā šogad. Par abu valstu savstarpējo attiecību dinamiku un tālāko perspektīvu intervijā laikrakstam Dienas Bizness stāsta Krievijas Federācijas rūpniecības un tirdzniecības ministrs Deniss Manturovs.

Kādi projekti ražošanā, tranzītā, transportā, enerģētikā, tūrismā interesē Krievijas uzņēmējus – investorus Latvijā?

Pašlaik Latvijā tiek īstenoti vairāki nozīmīgi investīciju projekti (tostarp infrastruktūras) ar Krievijas kapitāla līdzdalību. Labs piemērs šādai sadarbībai, kas izdevīga visiem, ir kravas dzelzceļa vagonu ražotnes izveide Jelgavā, kam pamatakmens tika iemūrēts Jūnija sākumā, klātesot arī Latvijas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam. Ražotne nodrošinās jaunas darba vietas Latvijā. Krievijas investīcijas šajā projektā būs aptuveni 20 miljoni eiro. Šīs rūpnīcas darbība palielinās ne tikai Krievijas kompānijas ražošanas apjomus, bet papildu darbaspēka intelektuālo un rūpniecisko resursu izmantošanu Krievijā. Ražotnes atvēršana paredzēta jau 2014.gada nogalē. 

Vai fakts, ka Krievijas investori iegulda ražotnēs Latvijā (ārpus savas valsts), nerada būtisku greizsirdību par to, ka šādas investīcijas varētu veicināt arī pašas Krievijas tautsaimniecību?

Neieslīgstot garos skaidrojumos, teikšu īsi – neizsauc. Tieši pretēji – šādi projekti liecina par pozitīvu Krievijas tautsaimniecības attīstību, tostarp jau kā Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībvalstij. Mūsu ražošanas uzņēmumi jūtas pietiekami pārliecinoši, lai apgūtu ārvalstu tirgus. Simboliski, ka tas notiek uz nestabilas Eiropas ekonomikas fona. Viena no mūsu prioritātēm ir atbalsts Krievijas investīcijām ārzemēs. Šo ieguldījumu efekts būs sinerģija, kā jau sacīju, tas radīs papildu ražošanas apjomus, tostarp Krievijas uzņēmumos. Tieši tāpēc arī turpināsim atbalstīt investīciju projektus, kas dod labumu gan tiem, kuri dzīvo Krievijā, gan Latvijā. 

Plašāk lasiet pirmdienas laikrakstā Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē