Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

NEPLP: Valstij jāatbalsta gan sabiedriskie mediji, gan komerciālo mediju pieejamība

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) atbilstoši savai jau nozares stratēģijā paustajai nostājai, ka bezmaksas virszemes apraide ir uzskatāma par valsts dotējamu sociālo pakalpojumu, tuvākajā laikā lems par risinājumiem, lai nodrošinātu pietiekamu televīzijas kanālu daudzumu bezmaksas apraidē, šādā veidā īstenojot Latvijas iedzīvotāju tiesības uz brīvi iegūstamu informāciju un viedokļu daudzveidību.

Šis jautājums, kā zināms, ir aktualizējies saistībā ar LNT un TV3 lēmumu pārtraukt bezmaksas apraidi. Vienlaikus NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants norāda, ka valsts atbalsts jeb dotācija komerciālo mediju bezmaksas apraidei nedrīkst aizēnot valsts atbalstu Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio stratēģiskajai attīstībai kontekstā ar Latvijas Sabiedriskā medija projektu.

"Mūsu pienākums ir nodrošināt Latvijas iedzīvotāju tiesības uz brīvi pieejamu informāciju un viedokļu daudzveidību. To paredz gan Latvijas Satversme, gan ES direktīvas, gan NEPLP nozares stratēģija. Viedokļu daudzveidība nozīmē gan spēcīgu sabiedriskā medija piedāvājumu, gan komerciālu kanālu pieejamību. Nacionālo informācijas telpu var stiprināt tikai šāds komplekss, paketes risinājums. Tādēļ jebkuri lēmumi par valsts dotāciju komerciālu kanālu bezmaksas apraidei ir jāpieņem kontekstā ar valsts atbalstu sabiedriskajiem medijiem, kas izpilda sabiedrisko pasūtījumu kultūras, izglītojošo, informatīvi dokumentālo, bērnu un jauniešu programmu jomā," uzsver NEPLP vadītājs.

NEPLP vadītājs uzsver, ka LNT un TV3 lēmums par bezmaksas apraides pārtraukšanu vismaz daļēji ir sekas politiķu nespējai pieņemt lēmumu par Latvijas Sabiedriskā medija veidošanu. Latvijas Sabiedriskā medija koncepcija paredz sabiedrisko mediju pakāpeniski aiziešanu no reklāmas tirgus, savukārt LNT un TV3 savu lēmumu par aiziešanu no bezmaksas apraides pamato arī ar Latvijas Televīzijas atrašanos reklāmas tirgū. Tāpat minētā koncepcija paredz, ka par sabiedriskā medija bezmaksas virszemes apraidi valsts tieši dotē tās veicēju Latvijas Valsts radio un televīzijas centru, neiekļaujot šo finansējumu sabiedriskā medija budžetā.

Jānorāda, ka NEPLP pieņemtās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozares attīstības nacionālā stratēģijas no 2012. līdz 2017.gadam 3.6.4. punkts jau paredz, ka "zemes apraides ciparformātā galalietotājiem bez maksas izplatāmo programmu skaitu nepieciešams palielināt, lai nodrošinātu Latvijas iedzīvotājiem plašāku informācijas daudzveidību. Galalietotājiem bez maksas izplatāmās programmas ir sociāls pakalpojums, ar kura palīdzību tiek īstenotas Satversmes 100.pantā noteiktās tiesības brīvi iegūt informāciju, kā arī Direktīvā noteiktā prasība valstij atbalstīt viedokļu daudzveidību plašsaziņas līdzekļos. Tāpēc, pēc NEPLP ieskata, šī sociālā pakalpojuma nodrošināšanai nepieciešama valsts mērķdotācija, kas pilnīgi vai daļēji sedz zemes apraides ciparformātā galalietotājiem bez maksas izplatāmo programmu apraides izmaksas."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē