Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

papildināts (09:01) - Sprūdžs: RD noteikumi par biļešu cenu diferencēšanu nav akceptējami

Rīgas domes (RD) pieņemtie noteikumi par biļešu cenu diferencēšanu, kas paredz, ka Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem par sabiedrisko transportu būs jāmaksā mazāk nekā nerīdziniekiem, nav akceptējami, piektdien LNT raidījumā 900 sekundes sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

"Ja mēs runājam juridiski, tad ministrija ir šos noteikumus izvērtējusi un mūsuprāt tie nav akceptējami. Tādu atzinumu RD mēs šodien sniegsim. Attiecīgi tajās juridiskajās detaļās es dziļāk negribētu iet, tās būs dienas laikā visiem pieejamas, bet kopumā, pēc būtības, šie noteikumi ir negatīvi vērtējami kā tādi un juridiski tie ir brāķis," sacīja ministrs. 

Tālākais būs RD izvēle kā rīkoties - piekrist Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) redzējumam, ņemot to vērā, koriģēt noteikumus vairākos būtiskos punktos, tostarp par cenu diferenciāciju, vai arī ministrijas redzējumu vērā neņemt. Viņš gan norādīja, ka ministram ir tiesības šos noteikumus vienkārši atcelt. 

"Es jau iepriekš esmu kritiski izteicies par šo noteikumu būtību, jo nav valstiski pareizi vienas pašvaldības transporta uzņēmuma problēmas risināt uz visu iedzīvotāju rēķinu. Tas, ko savos noteikumos piedāvā RD, nepārprotami negatīvi ietekmēs citu Latvijas pašvaldību iedzīvotājus un arī pašvaldību finansēšanas sistēmu kopumā," sacīja Sprūdžs.

Viņš skaidroja, ka tas radītu arī fiktīvu deklarēšanās vilni Rīgā – iedzīvotāji deklarētos galvaspilsētā tikai tāpēc, lai saņemtu transporta atlaides.

"Pašvaldība nav valsts valstī un tā nevar atļauties uzvesties. Sevišķi nepatīkami ir, ja to dara Latvijas galvaspilsēta – Rīga, skatoties tikai uz savām un savu iedzīvotāju interesēm," teica Sprūdžs.

Ceturtdien, 7.novembrī, Saeima otrajā lasījumā pieņēma grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, kas paredz, ka pašvaldības nevarēs noteikt lētākas sabiedriskā transporta biļetes, kā vienīgo kritēriju minot tikai iedzīvotāju dzīvesvietu. Sprūdžs norādīja, ka Saeimā darbs pie grozījumu izstrādes turpinās, bet pašreizējā redakcijā likuma grozījumi ietekmēs arī pārējās pašvaldības. 

"Nav nekā nosodāma zināmā pašvaldību konkurencē, tikmēr, kamēr tas pārmērīgi nediskriminē citu pašvaldību iedzīvotājus, tikmēr, kamēr pašvaldība objektīvi un samērīgi izvērtē ietekmi uz citu pašvaldību iedzīvotājiem. Šī konkurence veicina pašvaldības attīstību," teica ministrs. 

RD noteikumi paredz, ka no 1. janvāra rīdziniekiem sabiedriskais transports maksās 60 eirocentus, bet tiem, kas nav deklarējušies Rīgā, - 1,20 eiro. 

Papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē