Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Pelēkā: Atsevišķas personas uz VID pretimnākšanu reaģē ar "smiešanos sejā"

Uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pretimnākšanu - aicinājumu neveikt pārkāpumus - atsevišķas negodprātīgas personas reaģē, "smejoties sejā", šodien Saeimas tā dēvētās Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē norādīja VID vadītāja pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā.

Šis jautājums tika aktualizēts, runājot par Igaunijas piemēru nodokļu iekasēšanā, par ko sēdē izskanēja atzinīgi vārdi. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvis Jānis Butkevičs norādīja, ka Igaunijā ir ļoti spēcīgi attīstīts analītiskais dienests un daudz tiek strādāts prevencijas jomā.

LTRK pārstāvis skaidroja - ja Igaunijas VID redz iespējamos riskus, tad viņi uzņēmējam "paklapē pa plecu" ar norādi "mēs zinām, ko jūs darāt, - nedariet tā vairāk".

Komentējot šos izteikumus, Pelēkā norādīja uz VID negatīvo pieredzi ar šādu pieeju Latvijā. "Kas notiek, kad Latvijas VID aiziet un kādam paklapē uz pleca un saka: "Nedari tā!"? Viņi smejas sejā - smejas sejā finanšu policistam, nerunājot nemaz par nodokļu inspektoriem," norādīja VID vadītāja pienākumu izpildītāja. Ieņēmumu dienesta darbinieki šādos gadījumos sastopas ar attieksmi, kad konkrētie cilvēki smejas sejā un prasa: "Kādus dokumentus tev vajag?", solot tos atsūtīt - arī tādus, kuriem "tinte vēl nav nožuvusi", izteicās Pelēkā.

Komisijas priekšsēdētājs, Vienotības Saeimas frakcijas deputāts Veiko Spolītis norādīja, ka šajā gadījumā problēma ir arī Krimināllikuma regulējums.

Savukārt deputāts Ringolds Balodis (NSL) uzsvēra, ka Krimināllikuma piemērošana ir atkarīga arī no policijas darba efektivitātes.

Tikmēr LTRK pārstāvis Butkevičs norādīja, ka oktobrī starpinstitūciju sanāksmē būtu jāizvērtē par nodokļu nemaksāšanu un saistīto darbību paredzēto sodu piemērošana.

Kā ziņots, Pelēkā komisijas sēdē arī pauda, ka, lai gan bieži vien ir dzirdējusi pozitīvas atsauksmes par Igaunijas VID analītisko dienestu un apgalvojumus, ka Latvijas VID tāds neesot, tā neesot taisnība. Viņa pauda neizpratni, kāpēc šāds uzskats veidojas. Pelēkā arī taujāja, kādi ir dati, kas ļauj objektīvi salīdzināt Igaunijas un Latvijas VID darbību.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē šodien tika spriests arī par ēnu ekonomikas ierobežošanu.

Top komentāri

Bambaks
B
Tā, pelēkā, varu pastāstīt par savu pieredzi ar VID. Biju uzņēmuma vadītājs, kura īpašnieki bija kādas Eiropas valsts pilsoņi. Kad uzņēmums tika likvidēts, nebija nodokļu parādu, bet kontā bija ap 1800 latiem. VID darbinieces, kuras sēdēja Burtnieku ielā, tā arī pateica- iesakām šo summu pārskaitīt budžetā, pretējā gadījumā taisīsim auditu un gan jau kaut ko atradīsim, un vienalga to naudu pievāksim. Labi, pārskaitījām. Tika izveidota jauna ražošanas firma. Auditi ieradās regulāri, nodokļu parādu nebija, bet pēc KATRA audita VID darbiniece ņirdza man sejā un teica- "Bez uzrēķina auditu beigt nevaru- tāds ir uzdevums!". Kad sanāca VIDā sarežģīta eksporta darījuma sakarā palūgt padomu, tad izrādījās, ka padoms ir dots pretējs, un pēc 2 nedēļām ieradās VID audits tieši par šo darījumu, un tika veikts uzrēķins. VID darbinieki nav cilvēki, un viņus es esmu redzējis zārkā baltās čībiņās. Zemiskāku un lopiskāku radījumu grūti atrast. Jebkurš kontakts ar VID man līdzinās ar iekāpšanu atejas bedrē. Esiet nolādēti, pretīgie mūdži!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē