Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rinkēvičs: Grozījumi Pilsonības likumā piemēro regulējumu Latvijas dalībai ES un NATO valstu saimē

Jaunā Pilsonības likuma redakcija uzlabo esošo regulējumu un piemēro pilsonības konceptu mūsdienu pasaules dinamiskajām pārmaiņām, ieskaitot Latvijas pievienošanos Eiropas Savienības (ES) un NATO valstu saimei, uzskata  ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien, 9.maijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Pilsonības likumā, kas atzīst dubulto pilsonību, nosaka pilsonības piešķiršanu valstī dzimušu nepilsoņu bērniem un Latvijas pilsoņu bērniem, kuri dzimuši ārvalstīs, kā arī paredz izmaiņas naturalizācijas kārtībā.

E.Rinkēvičs atzinīgi novērtē Saeimas pieņemtos grozījumus Pilsonības likumā, pie kuriem deputāti strādāja gandrīz divu gadu garumā, portālu Diena.lv informēja Ārlietu ministrijā.

Ministrs uzsvēra, ka izmainītais regulējums nostiprina un ļauj paplašināt Latvijas pilsoņu kopumu, kā arī spēcina Latvijas valsts saiknes ar saviem pilsoņiem visā pasaulē.  

Grozījumos ir nostiprināts dubultpilsonības koncepts, paredzot, ka Latvijas pilsoņu trimdinieku pēcteči un latvieši visā pasaulē varēs iegūt Latvijas pilsonību, saglabājot esošās valsts pilsonību. Savukārt, Latvijas pilsonību varēs saglabāt ES dalībvalsts, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts, Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts, Austrālijas, Brazīlijas un Jaunzēlandes pilsonību ieguvušie Latvijas pilsoņi.

Ministrs īpaši uzsver to, ka beidzot ir vienkāršota nepilsoņu bērnu pilsonības iegūšanas procedūra – jaundzimušos bērnus varēs reģistrēt Latvijas pilsonībā vienlaikus ar bērna dzimšanu pēc viena vecāka gribas izteikšanas, un ir atcelts nepilsoņu vecāku īpašais apsolījums. Tieši ar šiem ierosinājumiem ministrs bija vērsies Saeimā un ir saņēmis Latvijas parlamenta atbalstu savai iniciatīvai. Tas ir vērtējams kā nozīmīgs solis no valsts puses sabiedrības integrācijas un saliedēšanas veicināšanai, taču ministrs norāda, ka vienlaicīgi ir svarīgi, lai sabiedrība kopumā un arī katra bērna vecāki pieliktu savas pūles, lai viņu bērni izaugtu par savas Dzimtenes patiesiem patriotiem.

Jaunajā likuma redakcijā precizēti arī naturalizācijas kārtības noteikumi – ir vienkāršotas pastāvīgās uzturēšanās termiņa prasības naturalizācijas pretendentam, atsevišķā likuma pantā definēti valodas pārbaudes atvieglojumi un atbrīvojumi. Tiek arī precizēta pilsonības atņemšanas, atjaunošanas un atteikšanās no valsts pilsonības kārtība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē