Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Sedlenieks: Maksas augstākā izglītība ir labs modelis, lai augstskolas noturētu izglītības līmeņa standartus

Izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa maksas augstākās izglītības modelis ir ļoti humāns, sevišķi attiecībā uz studentu kreditēšanas iespējām, portālam Diena.lv stāsta sociālatropologs Klāvs Sedlenieks.„Ja studējošie var no bankas saņemt kredītu par savām studijām ar iespēju, ka tas būs jāatmaksā tikai pie labiem ienākumiem, tad šāds Ķīļa modelis ir ļoti humāns,” secina K.

Sedlenieks. Tomēr viņš arī norāda, ka maksas izglītība var radīt augstskolu vēlmi patvaļīgi un neobjektīvi paaugstināt studiju maksu, tāpēc ir jānodala augstskolas, kuras ir valsts finansētas un kuras ir privātās, lai tās komerciālu mērķu labad neveido sev lielāku prestižu.„Ja augstākā izglītība Latvijā būs par maksu, tad tas sniedz lielākas priekšrocības bagātajiem jauniešiem, kuri var atļauties studēt visur,” uzskata K. Sedlenieks. Tas savukārt nozīmētu, ka spējīgākie jaunieši nevarētu atļauties studēt augstskolā.K. Sedlenieks atzīst, ka noteikt studentu līmeni tomēr ir būtiskāk, nekā ieviest maksas izglītību. „Ir „jāatsijā” spēcīgākie prāti un jāpārbauda studentu zināšanu un erudīcijas līmenis, pirms viņi tiek pieņemti konkrētā augstākās izglītības mācību iestādē,” norāda sociālantropologs K. Sedlenieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē