Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Točs: Ir aizdomas, ka Vienotība no Ivetas Rutkovskas sagaida politiskas dividendes

Visticamāk, varas partija Vienotība nespēj nodrošināt Saeimas balsu vairākumu pašas izvirzītajai valsts kontroliera amata kandidātei Ivetai Rutkovskai. Par to liecina kaunpilnais mēģinājums noņemt no trases pašreizējās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas un divu citu koalīcijas partneru atbalstīto Elitu Krūmiņu, izdarot spiedienu uz Saeimas juridisko biroju, lai iegūtu atzinumu, kas vienkārši liegtu viņai pretendēt uz šo amatu.

Ja Elita Krūmiņa uz juridiskā slēdziena pamata tiek izslēgta no spēles, ir nošauti divi zaķi reizē. Viens, palielinās Vienotības izvirzītās kandidātes iespējas ieņemt valsts kontroliera amatu. Divi, varas partija ir izvairījusies no nepatīkamas sacensības. Jo šis zaudējums varētu likt apšaubīt turpmākās Vienotības spējas nodrošināt balsu vairākumu Saeimā. Ja valdības koalīcijas līderis vairs nespēj nodrošināt balsu vairākumu Saeimā, tas ir arī nopietns signāls, kas liecina par valdības vājumu.

Šajā situācijā ir vainīga pati Vienotība, vispār izvirzot alternatīvu kandidatūru sabiedrībā augstu vērtētās Ingunas Sudrabas izvirzītajai pēctecei uz valsts kontroliera amatu. Ņemot vērā Sudrabas skarbo, Vienotības premjera valdībai nepatīkamo kritiku, šāda varas partijas rīcība izskatās pēc atriebības un vēlmes vājināt Valsts kontroles darbu.

Nav nekādu šaubu, ka burtiski automātisku valsts augstākās revidējošās iestādes darba pēctecību nodrošina ilggadējās VK padomes locekles Elitas Krūmiņas ievēlēšana par valsts kontrolieri. Kamēr nemaz neapspriežot Ivetas Rutkovskas labās īpašības un kompetenci, ir skaidrs, ka cilvēkam no malas ir vajadzīgs zināms iesildīšanās laiks. Vienlaikus varas partijas neuzticēšanās pašreizējās valsts kontrolieres viedoklim, kuras augstās profesionālās īpašības neviens neapšauba, par katru cenu amatā cenšoties iedabūt savu kandidātu, rada neizbēgamas aizdomas, ka Vienotība no Ivetas Rutkovskas sagaida politiskas dividendes.

Vienotība pati ir izprovocējusi koalīcijas partnerus ieņemt citu pozīciju, kura turklāt ir vairāk loģiska un sabiedrībai vairāk saprotama pozīcija. Reformu partija un Nacionālā apvienība, atbalstot Elitu Krūmiņu, ne tikai atbalsta savu kandidatūru, bet vienlaikus atbalsta Ingunu Sudrabu, dodot pozitīvu viņas darba novērtējumu. Kamēr Vienotībademonstrē klaju nepatiku pret cilvēku, kas ir kritizējis viņu vadīto valdību.

Turklāt notiek tas, ka koalīcijas partneri var dzīvē izmēģināt varbūt citas valdības aprises, eksperimentējot ar citiem vairākuma modeļiem, kuros nemaz nav Vienotības. Ja vienu, otru un trešo reizi Saeimas balsojumos parādās cits balsojums nekā valdības koalīcija, nav tālu, ka parādās cita valdība, lai arī par to droši spriest vēl ir pāragri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē