Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

Upenieks aicina CVK atcelt parakstu vākšanu jaunam referendumam

Centrālai vēlēšanu komisijai (CVK) ir rūpīgi jāizvērtē potenciālās pilsonības parakstu vākšanas tiesiskums un jāatceļ pēc būtības pretvalstiska pasākuma organizēšanā, uzskata Saeimas deputāts un biedrības _Brīvie demokrāti _valdes loceklis Jānis Upenieks.

"CVK ir šādas pilnvaras - vajadzīga tikai valstiska domāšana un drosme. Latvijā jau pirmās Brīvvalsts laikos ir bijuši precedenti, kad CVK apturējusi vairāku prettiesisku referendumu virzīšanu," tā deputāts.

"Šī ir tā reize, kad CVK ir jāiejaucas un jāatzīst šāda parakstu vākšana par pretvalstisku," uzskata Upenieks, atgādinot par dažus mēnešus veciem notikumiem ar Latvijā notikušo valsts valodas referendumu. "Latvijā jau pirms dažiem mēnešiem tika organizēts viens "referendums", kura gala iznākums visiem bija skaidrs, un kura rosināšanas vienīgās sekas bija nevajadzīga naida kurināšana un nesaskaņas Latvijas iedzīvotāju vidū. "Pilsonības referendums" pēc būtības ar neko neatšķirsies - vēlme piešķirt Latvijas pilsonību, kā dāvanu, zinot, ka mērķi sasniegt neizdosies, nav nekas cits kā atklāta naida kurināšana un vēlme iedzīvoties uz šāda naida rēķina," viņš uzsver.

Vienlaikus J. Upenieks pauž viedokli, ka Latvijas pilsonība nav nekas tāds kas būtu vienkārši jāizdala, bet ir gods, pienākums un atbildība pret valsti. "Ja cilvēkam ir cieņa pret savu valsti, un vēlme būt par daļu no Latvijas, tad viņam nesagādā grūtības pilsonības iegūšanas process, kurš, pēc neatkarīgu ekspertu vērtējuma, nebūt nav sarežģīts. Turklāt cilvēki, kuri tik tiešām ir vēlējušies kļūt par Latvijas pilsoņiem, cilvēki, kuri izjūt cieņu pret Latviju, jau ir kļuvuši par pilsoņiem, vai arī plāno to izdarīt pašu spēkiem."

"Latvijas pilsonība nav dāvana, ko vienkārši pasniegt - tā ir patiesa vērtība un cieņpilna atbildība, ar kuru ir jālepojas ikvienam Latvijas pilsonim. Vai cilvēki, kuriem pilsonība tiktu piešķirta kā dāvana, un kuri 20 gadu laikā to nav ieguvuši pašu spēkiem, ir spējīgi uzņemties šādu atbildību? Tas ir jautājums, uz kuru jāatbild viņiem pašiem," tā deputāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tracis galā. Problēma paliek

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde līdz jūnija vidum bija izdevusi 56 izbraukšanas rīkojumus Krievijas pilsoņiem, kuri nav izpildījuši Imigrācijas likuma grozījumu prasības un nav iesniegu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē