Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Zanders: Ne visu var Brīvības 36

Pagājušajā nedēļā valdības vadītājs iepazīstināja izpildvaras sociālos partnerus (arodbiedrības, uzņēmēju organizācijas) ar rīcības plāna projektu. Ja īsi - visnotaļ jēdzīga situācijas analīze un pragmatiski piedāvātie risinājumi. Gan tāpēc, ka atbilstoši Kučinska iepriekš solītajam prioritāšu skaits nav liels, gan tāpēc, ka varbūt mazāk pamanāmas detaļas liecina - dokuments nav tapis tikai tāpēc, ka "tā pienākas".

Piemēram, tiek akcentēts (15. lpp.), ka runa ir par šīs "valdības darbības laikā īstenojamiem pasākumiem", t. i., nav plānota gaisa piļu projektēšana, projektu realizāciju atstājot nākamajām valdībām. Arī savulaik ekspertu skeptiski vērtētais mērķis panākt IKP ikgadējo pieaugumu 5% līmenī nu ir formulēts reālistiskāk - "5% robežās" un sākot no 2018. gada (nevis jau 2018. gadā).

Ķeza ir tā, ka vairākas problēmas, ar kurām saskaras Latvija (un liela daļa Rietumu valstu vispār), ir grūti risināmas, ja vispār ir, izmantojot politikas instrumentus, jo šo problēmu cēloņi ir, ja tā var teikt, ārpus politikas. Rīcības plāna projekta prezentācijā (5.-6. lpp.) pamatoti ir identificēta problēma, ka darbaspēka izmaksas Latvijā pieaug straujāk par produktivitāti. Diemžēl var gadīties, ka te grūti ko mainīt, ja skata leņķi paplašinām un skatāmies uz ienākumiem, ko varam saģenerēt, un mūsu izdevumiem kā tādiem. Tad mēs redzam, ka izdevumu sadaļa objektīvi palielinās - populācija noveco, tas nozīmē lielākus izdevumus; populācijas samazināšanās nozīmē, ka palielinās arī izdevumi, lai uzturētu infrastruktūru plašā nozīmē (sākot no ceļiem, beidzot ar skolām). Tas notiek neatkarīgi no politikas satura konkrētajā laika nogrieznī.

Tad ir jautājums, vai šī "šķēre" ir aizverama. Un, ja ir, vai der tradicionālie politikas instrumenti. Viens no tādiem - imigrācijas veicināšana - dažādu iemeslu dēļ nav akceptējams. Otrs instruments ir mēģināt - ar dažādiem atbalsta pasākumiem - veicināt ģenerēto ienākumu kāpumu caur modernāku tehnoloģiju izmantošanu. Tā tiešām var, tomēr tad ir jautājums, kas notiek ar cilvēkiem, kuru darbs rezultātā vairs nav vajadzīgs. Parasti te kā risinājums tiek piesauktas dažādas apmācības un pārkvalifikācijas programmas, tomēr grūti spriest, cik efektīvas tās ir. Un ne tikai Latvijā.

Līdz ar to tiešām jūtama "izrāviena" iespēja - ar to saprotot kardinālu Latvijas pakāpšanos starptautiskajā darba dalīšanā - ir vērtējama skeptiski. "Šķēri" tomēr var sašaurināt, jēdzīgāk rīkojoties ar to apjomu (jā, vēlams lielāku), ko ģenerējam. Tas nozīmē labāku nodokļu iekasējamību, kā arī atteikšanos no nevajadzīgiem tēriņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē