Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Sadales tīkls : Elektroenerģijas tirgus atvēršana - tāpat kā izvēlēties mobilo operatoru

Kaut arī elektroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām var likties sarežģīts un nesaprotams process, tomēr tā nav, jo iedzīvotāji būtiskākās pārmaiņas izjutīs tikai klientu apkalpošanas līmenī, žurnāistus trešdien informēja a/s Sadales tīkls pārstāvji. 

"Jauni vadi jāvelk nebūs, skaitītāji paliks tie paši, un bez elektrības neviens nepaliks. Iedzīvotāji varēs brīvi izvēlēties sev piemērotu elektroenerģijas tirgotāju tieši tāpat, kā šobrīd tas notiek ar mobilo sakaru operatoriem, kurus iespējams mainīt, saglabājot savu telefona numuru. Tieši tas pats paredzēts ar elektrības tirdzniecību. Cilvēkam atliek vien izvēlēt" sacīja Sadales tīkla valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis. 

Uzņēmums arī prognozē, ka konkurence starp elektroenerģijas tirgotājiem būs, tostarp pirmie tirgotāji jau uzsākuši informatīvas kampaņas potenciālajiem klientiem. "Kaut arī publiski izskanējuši minējumi, ka ienākšana Latvijas mājsaimniecību elektroenerģijas tirgū ir sarežģīta un dārga, kā dēļ tirgū konkurence nav gaidāma, potenciālo elektrības tirgotāju aktivitātes liecina par pretējo, tāpēc šādi argumenti neiztur kritiku un tās ir tikai baumas," uzsvēra Pinkulis. "Jau šobrīd 18 tirgotāji noslēguši ar mums līgumus, savukārt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā reģistrēti vairāk nekā 50 komersanti, kas vēlas tirgot elektroenerģiju."

Pinkulis pauda pārliecību, ka mājsaimniecības varētu sagaidīt vairāk nekā divus piedāvājumus.

Sadales tīkla valdes loceklis Ilvars Pētersons skaidroja, ka potenciālie elektroenerģijas tirgotāji ir uzņēmumi, kuriem jau ir klientu bāze, tostarp, tie varētu būt, piemēram – namu apsaimniekotāji. Elektroenerģijas tirdzniecību var uzsākt praktiski ikviens licenci saņēmušais uzņēmums. Sadales tīkls būs partneris visiem elektroenerģijas tirgotājiem.

Uzņēmumu pārstāvji noraidīju mediju bažas, ka klienti varētu sākt "staigāt" no viena elektroenerģijas tirgotāja pie cita, nenorēķinoties ar iepriekšējo pakalpojumu sniedzēju. Gadījumā, ja klients nebūs norēķinājies par patērēto elektroenerģiju, viņš nebūs norēķinājies arī par Sadales tīkla sniegtajiem pakalpojumiem, tādējādi uzņēmumam būs pilnvērtīga informācija par parādniekiem. Arī pašlaik klientiem ir prasība maksāt par patērēto elektrību un, arī atverot elektroenerģijas tirgu, saglabās visas iespējamās soda sankcijas, tostarp galējā situācijā - pakalpojuma atslēgšana.

Latvijas energokompānijas Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss stāstīja, ka uzņēmums savus piedāvājumus klientiem izsūtīs janvāra vidū. Katram klientam būs speciāli tam sagatavots piedāvājums, tostarp klientiem ar lielāku elektroenerģijas patēriņu, nosacījumi būs komerciāli izdevīgāki. "Ikvienu klientu savlaicīgi uzrunāsim personiskā vēstulē, kurā aprakstīsim klienta patēriņam piemērotāko piedāvājumu. Klientam atliks vien informēt mūs par savu izvēli, izmantojot klientu portālu e-latvenergo.lv, sms, e-pastu vai tālruni.  Savukārt tiem, kas vēlēsies izmantot universālo pakalpojumu, nebūs nepieciešams par to pat īpaši paziņot. Universālais pakalpojums varētu būt labākais risinājums klientiem ar nelielu elektroenerģijas patēriņu," sacīja Bariss.

Viņš pieļāva, ka daļa klientu līdz aprīlim vēl nebūs izlēmuši kuru no piedāvājumiem pieņemt un šādos gadījumos automātiski stāsies spēkā fiksētas cenas piedāvājums. Bariss teica, ka fiksētas cenas piedāvājumiem nebūs laušanas maksas vai tamlīdzīgi apgrūtinājumi, tādējādi klientam, piemēram, maijā izvēloties kādu konkrētu piedāvājumu, nebūs jāmaksā kādas papildu maksas.

Lai arī elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām plānots atvērt tikai no nākamā gada aprīļa, Baltcom jau šobrīd piedāvā iespēju iegādāties elektroenerģiju komplektā ar telekomunikāciju pakalpojumiem. "Kopumā iedzīvotāju interese par alternatīvu iespēju iegādāties elektroenerģiju – Baltcom pakalpojumu komplektu, ir salīdzinoši augsta. Uz šo brīdi esam noslēguši pirmos 100 sadarbības līgumus ar klientiem, kas izvēlējušies Baltcom pakalpojumus komplektā ar elektrību, aktīvi turpinām jaunu līgumu slēgšanu," medijiem sacīja Baltcom valdes loceklis Gints Kiršteins. Baltcom elektroenerģiju pašlaik piedāvā tikai komplektos ar kādu no telekomunikāciju pakalpojumiem. Uzņēmums prognozē, ka nākamā gada laikā, atkarībā no ārējiem apstākļiem un tirgus faktoriem, elektroenerģiju no Baltcom iegādāties izvēlēsies vismaz 20–30% uzņēmuma pašreizējo klientu.

Sadales tīklu valdes priekšsēdētājs žurnālistiem atzina, ka elektroenerģijas sadales tarifu paaugstināšana pašlaik neesot dienaskārtības jautājums.

Sadales tīkls ir arī izveidojis un nodevis lietošanā elektroenerģijas tirgotāju biznesa portālu www.e-st.lv – darba vidi, kas ļauj ikvienam tirgotājam sagatavot piedāvājumus potenciālajiem klientiem atbilstoši to elektrības patēriņam, kā arī izveidot ikmēneša rēķinus. Portālu jau pašlaik aktīvi izmanto seši elektroenerģijas tirgotāji.

Šobrīd brīvajā tirgū ir vairāk nekā 24 000 elektroenerģijas lietotāju, kas patērē ap 75% elektroenerģijas. Plānots, ka Saeima par elektroenerģijas tirgus atvēršanu lems tuvākā mēneša laikā, ļaujot arī aptuveni 800 000 mājsaimniecību pašām izvēlēties sev izdevīgāko piedāvājumu.

Plašāka Sadales tīkla un Ekonomikas ministrijas informatīva kampaņa iedzīvotājiem par elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām plānota, sākot ar nākamā gada janvāri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas