Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ādažos bojā gājusi Albānijas Bruņoto spēku virsleitnante; vēl viens karavīrs reanimācijā

Mīnas sprādzienā Latvijā pirmdien gājusi bojā Albānijas Bruņoto spēku virsleitnante, kas piedalījās NATO Otrā pasaules kara spridzekļu neitralizēšanas misijā, un ievainoti vēl divi karavīri, paziņojis Albānijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Bardils Kolcaku un apstiprina Nacionālie Bruņotie spēki (NBS).

"Smags incidents šodien noticis Latvijā, kur mīnas sprādzienā gājusi bojā virsleitnante Zarife Hasanaja. Ievainots arī kontingenta komandieris Klodians Tanuši un seržants Julians Kapajs," viņa teikto citē laikraksts Albanian Daily News.

Kā speciāli sasauktajā preses konferencē pirmdien pastāstīja NBS komandieris Leonīds Kalniņš, negadījums noticis ap plkst. 9.30 no rīta. Smagi cietusī virsleitnante nomirusi aptuveni stundas laikā, bet Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas reanimācijā pēc veiktās operācijas smagā stāvoklī atrodas vēl viens karavīrs. Trešais kareivis cietis viegli un drīz varētu atgriezties ierindā.

"Tik intensīvā vidē, mums ir jāsaprot, ka šāds te gadījums varēja notiks viens no desmit miljoniem. Neskatoties uz augsto profesionalitāti, uz ieviestajiem ļoti augstajiem drošības noteikumiem, var gadīties šāds te gadījums," norādīja Kalniņš. Viņš atzina, ka šobrīd vēl nav iespējams pateikt, vai mīna palikusi no iepriekšējiem nesprāgušās munīcijas iznīcinātājiem, vai tā gulējusi zemē pēdējos 50 gadus, vai pat no II Pasaules kara. Patiesību noskaidros izmeklēšana, sacīja NBS komandieris.

Pēc negadījuma Kalniņš nekavējoties pārtraucis visa veida apmācības Ādažu poligonā, sākta dienesta izmeklēšana. Kriminālprocesu sākusi arī Valsts policija.

NBS komandieris pauda līdzjūtību negadījumā bojāgājušo un cietušo karavīru ģimenēm, uzsverot, ka no Latvijas puses tiks darīts viss nepieciešamais, lai nodrošinātu viņu transportēšanu uz dzimteni.

Kalniņš skaidroja, ka Albānijas kontingenta karavīri Latvijā nodarbojās ar nesprāgušās munīcijas neitralizēšanu un negadījumā brīdī viņi gatavoja areālu mācībām.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) izteicis līdzjūtību Albānijas karavīru piederīgajiem un uzsvēris, ka mācību laikā notikušais incidents tiks rūpīgi izmeklēts.

NBS pirmdien savā tviterkontā informēja, ka pagājušajā nedēļā Latvijas armijas nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti neitralizēja 343 sprādzienbīstamos priekšmetus.

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (Jaunā Vienotība) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Jaunā Vienotība) izteikuši līdzjūtību bojā gājušās virsleitnantes ģimenei un novēlējuši ātru atveseļošanos ievainotajiem. "Latvija ir ļoti pateicīga mūsu sabiedrotajai Albānijai par ieguldījumu NATO misijā, šis ir ļoti skumjš brīdis mums visiem," raksta amatpersonas.

Arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) izteikusi līdzjūtība bojāgājušās ģimenei un dienesta biedriem un novēlējusi drīzu izveseļošanos ievainotajiem. "Ikviens NATO karavīrs ir mūsu karavīrs," uzsver Mūrniece.

Latvijā dienesta pienākumus pilda aptuveni 20 nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas inženieri no Albānijas.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido aptuveni 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar NBS, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

pievienotas pēdējās divas rindkopas

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka armijā , negadījums - tā ir norma. Būtu brīnums, ja tur būtu viss tā, kā pansionātā.
punkts
p
Saprotu, ka bojā gājušie ir sapieri?
Solvita
S
Mani pārsteidz skaitļi: vai tas nav šoks, ka neitralizēti pāri par 400 spridzekļiem? Ko tad te 50 gadu laikā darīja PSRS armija, kas te bija bezmaz uz katra stūra? Ēda un dirsa, un slavēja PSKP CK un ļēļiņu un staļļīnu, par latviešu iznīcināšanu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas