Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Aizdomīgas ģimenes saites nobremzējušas IeM iepirkumu

"Izskatās nesmuki," par veidu, kā noritējis 273 187 eiro vērtais bateriju iepirkums iekšlietu sistēmā izmantotajām radiostacijām, Dienai atzīst iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība).

Par uzvarētāju šajā iepirkumā šomēnes pasludināts tikai pirms pusgada dibināts uzņēmums - individuālais komersants KLARA, kas pieder plašāk nepazīstamai uzņēmējai Larisai Kalnaraupei. Viņa ir sieva Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra Bezvadu sakaru sistēmas nodrošinājuma nodaļas priekšniekam Raimondam Kalnaraupam, kurš, spriežot pēc Dienas pētītās iepirkuma dokumentācijas, ir rakstījis bateriju iepirkuma tehnisko specifikāciju.

IeM Informācijas centrs iepirkuma nolikumā arī norādīts kā līgumslēdzēja iestāde. Tagad līguma parakstīšana atlikta, un iekšlietu ministrs gaida Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) atzinumu - ir vai tomēr nav šajā iepirkumā bijis interešu konflikts.

Par spīti tam, ka IeM Informācijas centra pagaidu vadītājs Pjotrs Dorogovs jau informējis ministru un vērsies KNAB, Kalnaraups vēl aizvien pilda savus pienākumus. Par to Diena pārliecinās, viņu piektdienas pusdienlaikā sazvanot darbavietā. IeM amatpersona norāda, ka pret viņu dienesta pārbaude neesot sākta, arī disciplinārlietas nav, tomēr par jautājumiem nav pārsteigts.

Kalnaraups pat atzīst, ka nav savai sievai liedzis padomu, startējot šajā iepirkumā. Uz jautājumu, vai konsultējis sievu, Kalnaraups atbild: "Kaut kādā ziņā." Bet jebkādu interešu konfliktu noraida, jo formāli IeM Informācijas centrs iepirkumu veicis caur IeM Nodrošinājuma valsts aģentūru (NVA). "Sāksim ar to, ka es nebiju ne iepirkumu komisijā, ne rakstīju iepirkuma tehnisko specifikāciju, ne mūsu iestāde veic iepirkumu," klāsta Kalnaraups, bet pēc jautājuma, kādēļ tad NVA mājaslapā pieejamā iepirkuma tehniskās specifikācijas tehniskajā sadaļā properties kā dokumenta autors norādīts Kalnaraups, samulst un pārjautā, kas ir properties.

Iespējams, gadījums ar bateriju piegādi iekšlietu sistēmā izmantoto Motorola radiostaciju akumulatoriem varētu noderēt par rokasgrāmatu tam, kā nevajadzētu rīkoties, lai vismaz neradītu iespaidu par klaju interešu konfliktu. Kalnaraupa paraksts atrodams arī zem Lursoft datubāzē pieejamās piekrišanas Larisas Kalnaraupes uzņēmumam KLARA savu juridisko adresi reģistrēt Kalnaraupam piederošajā nekustamajā īpašumā. Šī pati adrese - Priedes iela 5-38 Ropažu novada Silakrogā - norādīta arī publicētajā paziņojumā par iepirkuma procedūras uzvarētāju.

"Izskatās nesmuki. Esam attiecīgi vērsušies KNAB. Izskatās, būs arī dienesta pārbaude par IeM Informācijas centra darbinieku, lai noskaidrotu, vai tur nav izteikts interešu konflikts," Dienai apstiprina iekšlietu ministrs Kozlovskis. To, ka Kalnaraups nav atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, ministrs skaidro ar nepieciešamību sagaidīt KNAB atzinumu un dienesta pārbaudes rezultātus. Kozlovskis arī uzsver, ka līgums, par kuru radusies šaubu ēna par interešu konfliktu, tā arī vēl nav parakstīts. Tomēr tehniski tas nav izdarīts citu iemeslu dēļ - konkursa rezultātus Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) apstrīdējis cits pretendents - SIA Belss Solutions - kurš norāda, ka ir vācu kompānijas Motorola oficiālais pārstāvis Latvijā.

Visu Agneses Marģēvičas rakstu Sievas baterijas vīra rācijām lasiet pirmdienas, 15.jūnija, laikrakstā Diena 6.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas