Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Aizkrauklē samazinājies bezdarbs, bet prieks ir īslaicīgs

"Tā bija viena no priecīgākajām ziņām, ko pēdējā laikā saņēmu," saka Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Vilnis Plūme (TP), uzzinot, ka par maksātnespējīgu atzītā kokapstrādes uzņēmuma Nelss telpās krīzes apstākļos darbu riskējis sākt jauns uzņēmums SIA AKZ jeb Aizkraukles kokzāģētava, nodrošinot darbu vismaz 130 cilvēkiem. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc jūnijā būtiski samazinājās bezdarba līmenis Aizkraukles rajonā un tas ierindojās pirmajā vietā valstī sarukušā bezdarbnieku skaita ziņā. Aptuveni 20 cilvēku darbā šajā mēnesī pieņēma arī Amerikas un Latvijas kopuzņēmums Jeld Wen, kas Aizkrauklē paplašinājis ražošanu.

Priecīga ziņa tā bija arī aizkrauklietim Mārim, kuram, zaudējot darbu Nelsā, nu bija jādomā, kā uzturēt ģimeni un samaksāt kredītus. Māra dzīvesbiedre pirms došanās bērna kopšanas atvaļinājumā arī strādāja šajā uzņēmumā, bet nu viņai visdrīzāk vairs nebūs kur atgriezties. "Tādu kā es — vienīgo pelnītāju ģimenē, kuriem jādomā, kā tikt galā ar obligātajiem ikmēneša maksājumiem un bankām, — bija vesela strīpa, tāpēc esmu priecīgs, ka radās iespēja sākt darbu jaunajā kokapstrādes uzņēmumā." Māris bezdarbnieku rindās nebija ilgi, un arī sākt darbu jaunajā vietā nebija grūti, jo darāmais zināms un daudzi kolēģi tie paši. Liela daļa AKZ darbinieku ir bijušie Nelss strādnieki, kuriem pazīstama uzņēmuma darbības specifika un iekārtas. Meklējot darbu, Māris pārliecinājies, ka šodien liela nozīme ir ne tikai kvalifikācijai un profesionālajai pieredzei, bet arī personīgajiem kontaktiem. Uzrunātie strādnieki atzīst, ka algas jaunajā uzņēmumā gan nav tik lielas, kā bijušas iepriekš, ar to patlaban jārēķinās, bet tā tomēr labāk nekā bezdarbniekos ar neziņu par rītdienu.

V.Plūme un Nodarbinātības valsts aģentūras Aizkraukles filiāles vadītāja Biruta Škutāne piebilst, ka prieks par sarukušo bezdarbu gan ir īslaicīgs. "Protams, tādu rindu, kādas veidojās, kad aģentūrā ieradās darbu zaudējušie bijušā Nelsa darbinieki, nav, taču katru dienu pie mums reģistrējas arvien jauni un jauni bez darba palikušie," saka B.Škutāne. V.Plūme norāda, ka lielākās bažas šobrīd ir par izglītības un veselības iestādēm Aizkraukles novadā. Ja vietējai pašvaldībai un iedzīvotājiem neizdosies pierādīt, cik svarīgi Aizkrauklē saglabāt slimnīcu kā daudzprofilu ārstniecības iestādi un no 1.septembra tā nesaņems valsts finansējumu, bezdarbnieku rindas tuvākajā laikā papildinās vismaz 100 bez darba palikušie šīs iestādes darbinieki.

Aizkraukles rajonā bezdarba līmenis lēnām audzis no 12,2% februārī līdz 14,6% maijā. Līdz jūnija vidum tas bija nemainīgs, bet jūnija beigās nokritās līdz 14%. "Mēs esam mazs rajons ar dažiem lieliem uzņēmumiem, un katras pārmaiņas tajos uzreiz atstāj iespaidu uz nodarbinātību," iebilst B.Škutāne. Šobrīd uz 2459 oficiāli reģistrētajiem bezdarbniekiem ir 27 oficiāli reģistrētas vakances.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas