Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Atkal topā alkatība

Šogad labi gājis investoriem, kuri izpārdevuši tos finanšu aktīvus, kuriem cena visstraujāk palielinājās šā gada pirmajā pusē, un tajā brīdī uzpirkuši tādus finanšu aktīvus, kuriem cena minētajā periodā bija sarukusi viskrasāk, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.Līdz šā gada jūnija beigām izcilu sniegumu demonstrēja, piemēram, ASV telekomunikāciju sektora uzņēmumu akcijas (šī sektora akciju vērtība gada pirmajā pusē pieauga par 22%), kuru cena kopš vasaras pirmā mēneša beigām ir sarukusi par 10%.

Tāpat līdzīga dinamika bijusi ASV komunālo pakalpojumu sektora vērtspapīriem. Arī, piemēram, ASV Consumer Staples (mazāk ciklisku plaša patēriņa preču pārdevēji un ražotāji) sektora uzņēmumu akciju indeksa vērtība gada pirmajā pusē palielinājās par 9%, lai gan kopš jūnija tā ir sarukusi par 5%. Līdzīgi ir bijis arī nekustamā īpašuma kompānijām – to cena pirmajā pusgadā pieauga par 9%, bet kopš jūnija beigām tā ir sarukusi par 8%.Interesanti, ka pilnīgi pretējas tendences pēdējo mēnešu laikā ir bijušas saistībā ar tām akcijām, kuras investoru vidū pirmajā pusgadā nebija īpaši mīlētas. Piemēram, ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmumu akciju indeksa vērtība gada pirmajā pusē saruka par 1%, kur kopš tā brīža to vērtības ir pieaugušas par veseliem 12%. Tāpat pirmajā pusgadā par 4% saruka S&P 500 banku sektora indeksa vērtība, lai gan kopš jūnija beigām tā ir iespējusi palielināties par 4%. Līdzīgu tendenci var iezīmēt arī Eiropas lielākajos akciju tirgos. The Wall Street Journal komentētājs Džeimss Makintošs notikušajā pagriezienā saskata dziļāku vēstījumu. Eksperts norāda, ka investoru noskaņojumu un tirgus cenas nu atkal pamatā diktē alkatība, nevis bailes, kas to darīja pirmajā gada pusē (ir teiciens, ka finanšu tirgū cenas nosaka pamatā divi spēki – alkatība un bailes)."Kopš jūnija investori atkal ir kļuvuši alkatīgāki un mazāk grib ieguldīt procentus nemaksājošajā zeltā un pārvērtētās obligācijās. Ir mainījies dominējošais stāsts, kas tirgū nosaka cenas. Pirmajā pusgadā šis stāsts bija par pieprasījumu pēc drošības, kas nozīmēja, piemēram, attīstīto valstu obligāciju ienesīguma kritumu līdz muļķīgiem līmeņiem. Šis stāsts pamainījās jūlija sākumā, kad ASV publicēja spēcīgus darba tirgus datus. Tas izgaismoja situāciju, kad daudzi investori atradās ārpus savas komforta zonas, jo tie bija ieguldījuši lielas summas pārvērtētās "aizsardzības sektoru" akcijās un obligācijās ar negatīvu ienesīgumu," skaidro Makintošs.**Visu rakstu lasiet laikraksta **Dienas Bizness ceturtdienas, 13.oktobra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas