Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bezskaidrās naudas maksājumu apmērs pērn Latvijā samazinājās par 10,2%

Bezskaidrās naudas maksājumu apmērs pagājušajā gadā Latvijā samazinājās par 10,2% un veidoja 203 miljardus eiro, kamēr bezskaidrās naudas maksājumu skaits pieauga par 11%, sasniedzot 530,6 miljonus, pavēstīja Latvijas Bankā.

Centrālajā bankā informēja, ka Latvijā 2019.gadā veikti 530,6 miljoni kredītiestāžu, elektroniskās naudas iestāžu, maksājumu iestāžu, Latvijas Bankas, VAS Latvijas pasts un Valsts kases klientu bezskaidrās naudas maksājumu 203 miljardu eiro apmērā, proti, vidēji dienā pagājušajā gadā veikti 1,5 miljoni maksājumu 556,3 miljonu eiro apmērā. 

Visbiežāk lietotie klientu bezskaidrās naudas maksājumi bija karšu maksājumi - 66,4% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita, kā arī klientu kredīta pārvedumi - 33,5% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita.

Pagājušajā gadā veikts 352,1 miljons karšu maksājumu 5,9 miljardu eiro apmērā. Tostarp internetā veikto karšu maksājumu skaits pieauga par 19,4%, veidojot 92% no visiem karšu maksājumiem (2018.gadā - 8,7%), kamēr klātienē tirdzniecības vietās veikti 90,8% no visiem karšu maksājumiem.

Latvijas Bankas Maksājumu sistēmu politikas daļas vadītājs Deniss Fiļipovs norādīja, ka pagājušajā gadā interneta vietnēs, kuras apkalpo Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji, veikto maksājumu skaits pieauga par gandrīz 20%, savukārt apmērs - par gandrīz 15%.

Tāpat viņš informēja, ka par 21% Latvijā pieauga maksājumu skaits ar ārvalstīs izdotajām kartēm. "To daļēji izskaidro ar tūrismu saistīto maksājumu skaita pieaugums, bet diezgan droši var apgalvot, ka nozīmīgu pieauguma daļu veido norēķini ar "Revolut" kartēm, kas oficiāli skaitās izsniegtas Apvienotajā Karalistē," skaidroja Fiļipovs.

Lai nodrošinātu karšu maksājumus, 2019.gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija izdevuši 2,2 miljonus maksājumu karšu, proti, vidēji 1,2 kartes uz vienu Latvijas iedzīvotāju. No tām lielākā daļa bija kartes ar debeta funkciju.

Iedzīvotājiem bija pieejami 41,6 tūkstoši karšu pieņemšanas vietu (POS) un 933 bankomāti, kas ir par 60 bankomātiem mazāk nekā 2018.gada beigās. 

Fiļipovs norādīja, ka bankomātu skaita samazinājumu galvenokārt noteica bankomātu tīkla optimizācija divu banku apvienošanās rezultātā.

2019.gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija atvēruši 3,5 miljonus klientu norēķinu kontu jeb vidēji 1,8 norēķinu kontus uz vienu iedzīvotāju. 

Tāpat Latvijas Bankas dati liecina, ka 2019.gadā Latvijā kopumā tika veikts 16,1 miljons zibmaksājumu 3,5 miljardu eiro apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas