Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Cīņa ar eksāmenu "nopludināšanu": Šogad darbos iestrādās papildus drošības elementu

Sākoties eksāmenu laikam, Valsts policija sadarbībā ar Valsts izglītības satura centra pārstāvjiem centralizēto eksāmenu norises laikā skolās veiks preventīvus pasākumus, lai novērstu centralizēto eksāmenu uzdevumu prettiesisku izpaušanu, informē likumsargi.

Šogad centralizētajos eksāmenos ir iestrādāts papildus drošības elements, kas eksāmenu uzdevumu publicēšanas gadījumā ļaus vieglāk identificēt pārkāpēju. Valsts policija aicina pedagogus, skolu darbiniekus un skolēnus apzināties krimināltiesiskās sekas, kas var iestāties par centralizēto eksāmenu uzdevumu izpaušanu pirms eksāmena sākuma, un rūpēties par neizpaužamu ziņu glabāšanu.

Katru gadu Valsts policija konstatē centralizēto eksāmenu prettiesiskus izpaušanas gadījumus pirms to norises laika. Pagājušogad tika uzsākti četri kriminālprocesi par centralizēto eksāmenu prettiesisku izpaušanu. Visos pagājušogad uzsāktajos kriminālprocesos Valsts policija ir jau pabeigusi izmeklēšanu un  tos nodevusi prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Savukārt 2018. gadā Valsts policija kriminālvajāšanas uzsākšanai nodevusi vienu kriminālprocesu par šāda veida noziedzīgu nodarījumu, bet 2017. gadā - divus kriminālprocesus.

Lai novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos šogad, šā gada jūnijā un jūlijā Valsts policija sadarbībā ar Valsts izglītības satura centra pārstāvjiem, centralizēto eksāmenu norises laikā veiks preventīvus pasākumus skolās, kurās notiek eksāmeni. Preventīvo pasākumu mērķis ir novērst centralizēto eksāmenu prettiesisku izpaušanu pirms to norises laika, kā arī brīdināt atbildīgās personas par drošības pasākumu ievērošanu.

Policija pirms eksāmena vai tā norises laikā izlases kārtībā varēs ierasties jebkurā skolā. Tiks reaģēts gan uz saņemto operatīvo informāciju, gan ņemta vērā iepriekšējo gadu pieredze. 

Tāpat šogad Valsts policija sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru centralizētajos eksāmenos ir iestrādājusi papildus drošības elementu, kas eksāmena publicēšanas gadījumā ļaus vieglāk identificēt pārkāpēju.

Valsts policija atgādina, ka Krimināllikuma 200. panta pirmā daļa nosaka, ka par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kas nav valsts amatpersona un kas saskaņā ar likumu ir atbildīga par ziņu glabāšanu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Top komentāri

?
?
Kas tikai mūsu valstī nav kriminalizēts un pat eksāmenus nevar nokārtot, ja blakus nesauc stāvēt policiju!!
Irlielāmērāticams
I
ka eksāmenu nopludināšanas problēma ir izglītības ministra prāta problēma.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas