Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Covid-19 dēļ daļa uzpircēju sēnes šogad neiepērk

Covid-19 izraisītās pandēmijas seku dēļ daļa sēņu uzpircēju tās šogad neiegādājas, bet citi turpina strādāt, neraugoties uz zemāku pieprasījumu ārvalstu tirgos, taču kopumā sēņu ražu vērtē kā labu, aģentūrai LETA pastāstīja aptaujātie sēņu uzpircēji.

Meža ogu, sēņu un citu dabas velšu uzpircēja Cietais rieksts, kas pats pārstrādā, saldē, kaltē un marinē sēnes, pārstāve Indra Rode aģentūrai LETA teica, ka šogad sēņu raža ir labāka nekā pērn, kad to bija ļoti maz. Tāpēc šogad līdz šim uzņēmums iepircis jau divreiz vairāk sēņu nekā pērn kopumā. Pirmās sēnes gan šogad iepirktas divas nedēļas vēlāk nekā citus gadus, kad tas notiek ap Jāņiem.

Uzņēmuma pārstāve teica, ka pandēmija nav negatīvi ietekmējusi uzņēmuma sēņu iepirkšanas apmērus. "Pavasarī baidījāmies, kā būs, vai varēsim katru cilvēku ar sēnēm ielaist pie sevis, vai nē. (..)Taču patlaban varam normālos apstākļos strādāt," viņa sacīja. 

Rode arī teica, ka uzņēmums iepērk tikai gailenes un baravikas. Sākot no augusta vidus gaidāma brangāka baraviku raža, jo augusta otrā puse ir to īstenais ienākšanās laiks. "Daba iekārtojusi, ka baravikas katru ceturto gadu ir izteikti daudz," sacīja Rode, paužot cerību, ka "šis būs tas gads".

Viņa atzina, ka sēņu cenas, neraugoties uz stipri augstāku ražu nekā pērn, līdz pagājušai nedēļai līdzīgi kā gadu iepriekš svārstījās ap trim, pat virs trim eiro kilogramā, kas ir vērtējama kā diezgan augsta cena. Taču tagad lietus dēļ cenas kritušās. Ja kļūs sausāks, cenas var atkal augt.

Uzņēmuma Ice Berry pārstāvis Kārlis Antvars aģentūrai LETA teica, ka kompānija iepērk sēnes arī šogad, taču pieprasījums pēc tām ārzemēs ir daudz mazāks nekā pērn saistībā ar dīkstāvi HoReCa segmentā. Sēņu realizācijas iespējas šogad ir mazākas, jo visā Eiropā strādā mazāk kafejnīcu un restorānu, bet strādājošajos ir jāievēro sociālās distancēšanas pasākumi un tie var uzņemt mazāk apmeklētājus. Tur, kur Eiropā ir sēņu noieta iespējas, partneri skatās, kā pēc iespējas lētāk nopirkt, sacīja Antvars.

Uzņēmuma Ice Berry pārstāvis teica, ka patlaban sēņu raža Latvijā vērtējama kā laba, jo bijis lietus un ik pa laikam uzspīd saule. Līdz ar to sēņu netrūkst, taču pieprasījums varētu būtu lielāks. Cenas gan nesasniedz trīs eiro kilogramā, jo lietus dēļ sēnes ir mazāk kvalitatīvas. Allaž esot bijis tā, ka lietainā laikā sēnes maksā mazāk, jo "neviens par lieku ūdeni nav gatavs maksāt".

Meža ogu un sēņu uzpircējs un realizētājs "Manks", kas darbojas tikai sezonas laikā, šogad Covid-19 pandēmijas dēļ sēnes neiepērk, un šogad nestrādā vispār. Sezonas sākumā bija liela neziņa par to, vai robežas turpmāk būs atvērtas. Tāpat uzņēmums bažījās, ka pēc sēņu iepirkšanas tās nebūs kur realizēt - partneri neesot varējuši pateikt, kad produkciju iepirks un "Manks" nolēma neriskēt.

Gulbenes novada uzņēmumā Odziņa 3 aģentūrai LETA teica, ka kompānija sēnes šogad turpina iepirkt. Sēņu raža pagaidām vērtējama kā vidēja sauso laika apstākļu dēļ. Sēņu cenas ir salīdzinoši zemes un svārstās no diviem līdz 2,50 eiro kilogramā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas