Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Daļai Rīgas iedzīvotāju turpmāk būs jāmaksā arī par nokrišņu ūdens aizvadīšanu

SIA Rīgas ūdens turpmāk iekasēs maksājumus ne tikai par saimnieciskās kanalizācijas ūdeņu aizvadi, bet arī par nokrišņu ūdens aizvadi, aģentūrai LETA pastāstīja uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Signe Dreijere.

Dreijere skaidroja, ka Rīgas ūdens lēmumu par maksas piemērošanu nokrišņu ūdens aizvadīšanai pieņēmusi, balstoties uz to, ka Rīgā ir atsevišķas teritorijas, pārsvarā centrā, kurās nav atdalīta saimnieciskās kanalizācijas notekūdeņu sistēma no lietus ūdeņu sistēmas.

Tādēļ, ja lietus ūdens nonāk kopsistēmā, tad tas aizplūst uz bioloģisko attīrīšanas staciju Daugavgrīvā, kur tiek attīrīts tāpat kā sadzīves notekūdeņi. Šis process maksā tikpat daudz, cik pārējo notekūdeņu attīrīšana.

Dreijere piemin, ka maksa par lietus notekūdeņu novadīšanu atsevišķai Rīgas ūdens klientu daļai tika piemērota jau agrāk uz atsevišķu līgumā atrunātu nosacījumu pamata, taču ar 2016.gada 1.aprīli stājās spēkā jaunie Ministru kabineta noteikumi, kuri nosaka obligātu šādas maksas piemērošanu, līdz ar to minētie noteikumi attiecas uz visiem iedzīvotājiem un arī komersantiem, no kuru īpašumiem un teritorijām lietus ūdens nonāk kopsistēmā.

Summas, kas rīdziniekiem jāmaksā par ūdeņu aizvadi, ir ļoti dažādas, atklāja Dreijere. Summas apmērs atkarīgs no teritorijas platības un seguma veida, piemēram, ja lielāko daļu no teritorijas aizņem zālājs, tad koeficients ir tikai 0,1%, jo tiek pieņemts, ka ūdens iesūcas gruntī, bet gadījumā, ja teritorija ir asfaltēta, tad attiecīgi izmaksas ir lielākas. Vidēji uz daudzdzīvokļu nama dzīvokļa īpašnieka tie varētu būt 1,5 eiro mēnesī.

Iekasēt maksu par lietus ūdens novadīšanu ļauj martā pieņemtie valdības noteikumi, kas stājušies spēkā 2016.gada 1.aprīlī, tādēļ Rīgā par nokrišņiem liks maksāt arī par aprīli un maiju.

Dreijere minēja, ka samaksa par nokrišņu notekūdeņu aizvadi, pēc Rīgas ūdens aplēsēm, kārtējā gada laikā varētu papildināt uzņēmuma budžetu par 125 000 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas