Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Divu valdības partiju strīdi neaizkavē VID reorganizāciju

Šonedēļ tiks izsludināts konkurss uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatu, kuru 27. jūnijā atstās VID vadītāja Ināra Pētersone, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Pretendentus uz šo posteni aicina pieteikties līdz 4. jūlijam. Valdība otrdien atbalstīja divu izmeklēšanas iestāžu - Finanšu policijas pārvaldes un Muitas policijas pārvaldes - apvienošanu. Būtiskas pārmaiņas skars arī Finanšu policijas Iekšējās drošības daļu, kura pāries VID ģenerāldirektora tiešā pakļautībā. Par iecerēto reorganizāciju vēl jālemj Saeimai.

Minētais jautājums valdībā tika izskatīts tikpat kā bez diskusijām. Vienīgi tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) uzsvēra, ka tas ir politisks lēmums. Tikmēr fonā jūtams saspīlējums Vienotības un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) attiecībās, jo par VID notiekošo partijas ir dažādos ieskatos. Finanšu ministrijas vadībā ZZS ir pirmo reizi un reformu uzskata par svarīgu, lai salauztu to iekšējo kārtību, kāda neafišētā veidā ir pastāvējusi šajā iestādē un kļuvusi par augsni nelikumīgām darbībām. Savukārt Vienotības pārstāvji reorganizāciju saista ar centieniem "uzspridzināt VID", lai saliktu tajā savus cilvēkus.

Pagājušajā nedēļā savu viedokli par VID notiekošo izteica arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš LNT raidījumā 900 sekundes sacīja, ka par situāciju VID atbildība jāuzņemas iepriekšējiem finanšu ministriem no Vienotības, kurai pirmo reizi finanšu ministrs bija jau 2002. gadā Einara Repšes (JL) valdībā. Reaģējot uz Vienotības līderu izteiktajām aizdomām, ka VID ģenerāldirektores Pētersones aiziešanai no amata ir politiski zemteksti, Valsts prezidents aicināja runāt skaidru valodu.

Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība) ir pārsteigts par Valsts prezidenta nostāšanos ZZS pusē, kurā Vējonis pats kādreiz bija. "Valsts prezidentam ir jāstāv pāri partiju savstarpējām attiecībām, jo pretējā gadījumā viņš riskē iestigt tajā pašā politiskajā dūksnājā," uzskata Latkovskis. Viņš neminēja konkrētus piemērus, kas liecinātu par politiskajiem zemtekstiem, taču politiķim esot iespaids, ka Pētersone bijusi spiesta aiziet no darba, kad "moris savu bija padarījis".

To, vai tas ir mēģinājums "attīrīt laukumu saviem cilvēkiem", vai sakārtot sistēmu, varēšot redzēt pēc laika, saka Latkovskis. Viņš uzsver, ka tieši tad, kad Finanšu ministriju vadīja Vienotība, "sāka aizturēt organizētās grupas", kā arī samazinājās ēnu ekonomikas īpatsvars. Nesen Vienotība arī izplatīja paziņojumu, kurā uzsvēra, ka cīņa ar ēnu ekonomiku bijusi tās prioritāte, uzskaitot veiktos pasākumus. Paziņojumā norādīts, ka reorganizācijai pakļauto izmeklēšanas iestāžu - Muitas policijas un Finanšu policijas - darbā bijuši nozīmīgi panākumi.

Visu žurnālistes Ināras Egles rakstu Pārmaiņas Ieņēmumu dienestā turpinās lasiet trešdienas, 15.jūnija, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas