Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Dubnas pagastā iznīcina ar ĀCM slimās cūkas

Visas 18 mājas cūkas, kurām otrdien Daugavpils novada Dubnas pagasta saimniecībā konstatēts Āfrikas cūku mēris (ĀCM), ir iznīcinātas, savukārt dzīvnieku atliekas tiek sadedzinātas īpašajā iekārtā Lauceses pagastā, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe.

"Darbs notiek ļoti operatīvi. Jau vakar Daugavpils domē notika ārkārtas sanāksme, trešdien ir sākta ar ĀCM slimo cūku iznīcināšana - tās ir nokautas un tiek iznīcinātas, sadedzinot dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanas iekārtā," sacīja Joffe.

Piemājas saimniecībā turētās cūkas bija reģistrētas Lauksaimniecības datu centrā, līdz ar to īpašnieks var pretendēt uz attiecīgo kompensāciju.

Kā ziņots, konstatēts šogad pirmais ĀCM saslimšanas gadījums mājas cūkām - slimība uzliesmojusi Daugavpils novada Dubnas pagasta saimniecībā, savukārt inficēšanās cēlonis ir svaigi pļautas zāles izbarošana.

Ap skarto novietni trīs kilometru rādiusā noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā - uzraudzības zona. Šajās teritorijās pastiprināti kontrolē mājas un mežacūku veselības stāvokli. Karantīnas zonās pastiprināti kontrolēs arī dzīvnieku transportlīdzekļu kustību.

PVD aicina ievērot visus noteiktos biodrošības pasākumus un atkārtoti atgādina - novietne un cūkas jāreģistrē Lauksaimniecības datu centrā, cūkas nedrīkst turēt āra aplokos, jānovērš to kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem. Nedrīkst lietot pakaišus, ja pastāv aizdomas, ka tiem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki, kā arī cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību, arī pagalmos pļauto zāli, termiski neapstrādātus kartupeļus, sevišķi tad, ja cūku novietne atrodas tuvu mežam.

Jau iepriekš PVD norādīja, ka, par spīti ĀCM draudiem, šogad 394 saimniecībās no 2300 pārbaudītajām atrastas nereģistrētas mājas cūkas. Šā gada piecos mēnešos PVD inspektori ir pārbaudījuši 2300 cūku novietnes un 394 no tām konstatēts, ka tiek turētas nereģistrētas cūkas.

Savukārt no pārbaudītajām novietnēm biodrošības pasākumi tiek ievēroti 74%, bet 26% konstatētas neatbilstības.

Kā ziņots, mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pērn 17.septembrī. Līdz tam tika atklātas inficētas 72 cūkas trīs novadu desmit saimniecībās, bet kopumā slimības dēļ nācās iznīcināt 564 mājas cūkas.

Savukārt mežacūkām ĀCM šogad konstatēts 217 dzīvniekiem 14 novadu 32 pagastos. Tikmēr kopš kaites uzliesmojuma kopumā saslimušas 434 mežacūkas.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijas teritorijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas