Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

E-cigarešu lietošana nav "ieejas vārti" smēķēšanā, rāda pētījums

Kā ziņo The Sunday Times, līdz šim apjomīgākais šāda veida pētījums, kas veikts Londonas Queen Mary universitātē, remdē iepriekš izteiktās bažas, ka nikotīna tvaicēšanas produktu (e-cigaretes, veipi) lietotāji vēlāk pārietu uz tabakas cigarešu smēķēšanu, informē Beztabakas Produktu asociācija.

Pētījumā nav atrasti pierādījumi, ka e-cigarešu popularitāte jauniešu vidū veicinātu tradicionālo cigarešu smēķēšanas uzsākšanu. Tieši pretēji – ir atrasti “provizoriski” pierādījumi, ka e-cigaretes tieši veicina tradicionālās smēķēšanas kritumu sabiedrībā kopumā.

Profesors Pīters Hajeks, Queen Mary unviersitātes Tabakas atkarības pētniecības nodaļas direktors, sacīja: “Šī pētījuma rezultāti mazina bažas, ka e-cigaretes un citi zemāka riska nikotīna produkti veicinātu tradicionālo smēķēšanu.”

Pētījuma veicēji salīdzināja Lielbritāniju un ASV ar Austrāliju, kur nikotīna tvaicēšanas produktu (e-cigarešu) tirdzniecība bez ārsta receptes ir aizliegta. Tāpat tika ņemta vērā arī Zviedrijas pieredze, kur populārs ir tabaku saturošais “Snuss” un beztabakas nikotīna spilventiņi, kā arī dati no Japānas un Dienvidkorejas, kur populāri karsējamās tabakas produkti.

Pētījumā noskaidrots, ka tradicionālās smēķēšanas izplatības un cigarešu tirdzniecības kritums Austrālijā ir bijis lēnāks nekā Lielbritānijā. Savukārt, karsējamā tabakas produktu patēriņa pieaugums Japānā ir bijis vienlaicīgs ar būtisku kritumu tradicionālo cigarešu pārdošanas rādītājos.

Pētījuma līdzautors profesors Lions Šahabs sacīja: “Šī visaptverošā analīze dod pārliecību, ka valstīs, kuras ieņēmušas progresīvāku nostāju attiecībā uz e-cigaretēm, nav novērota negatīva ietekme tradicionālās smēķēšanas izplatībā. Rezultāti liek secināt, ka, visticamāk, e-cigaretes šajās valstīs līdz šim ir aizstājušas kaitīgās tradicionālās cigaretes.”

Pētījumu finansēja Lielbritānijas nacionālais veselības aprūpes pētījumu institūts. Profesors Braiens Fergusons, institūta sabiedrības veselības pētījumu direktors, sacīja: “Sākotnējie šī pētījuma atklājumi ir vērtīgi, taču, lai izdarītu stingrus secinājumus, vajadzīga padziļināta izpēte tajā, kā alternatīvie nikotīna produkti, kā e-cigaretes, ietekmē tradicionālās smēķēšanas izplatību”.

Kā zināms, Saeimā plānotie grozījumi Tabakas likumā paredz aizliegt aromatizētus nikotīna tvaicēšanas produktus (e-cigaretes), kā arī būtiski ierobežot maksimālo atļauto nikotīna koncentrāciju beztabakas nikotīna spilventiņos, to pamatojot tieši ar raizēm, ka jaunieši, kuri uzsāk šo produktu lietošanu, vēlāk pievērsīsies tradicionālajai smēķēšanai. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas