Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

E-Saeimu plānots izmēģināt parlamenta sēdē jaunnedēļ

E-Saeimu jeb sistēmu, kas ļautu parlamenta sēdes noturēt attālināti, plānots izmēģināt Saeimas sēdē 21.maijā, aģentūrai LETA pastāstīja parlamenta priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Paredzēts, ka 21.maijā deputāti tāpat kā līdz šim pulcēsies uz sēdi Saeimā vairākās zālēs. Taču šoreiz paredzēts izmēģināt jauno attālinātās sēdes sistēmu un deputātu klātbūtne ļaus nepieciešamības gadījumā uz vietas sniegt tehnisko palīdzību sistēmas izmantošanā, skaidroja Mūrniece.

Vaicāta par Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītāja Kaspara Ģirģena (KPV LV) aicinājumu skaidrot Saeimas attālināto sēžu organizēšanai nepieciešamā tehnoloģiskā risinājuma jeb e-Saeimas sistēmas iegādi, parlamenta priekšsēdētāja informēja, ka Saeimas Administrācija ir saņēmusi aicinājumu piedalīties Publisko izdevumu komisijas sēdē, kur arī skaidros šos jaunumus.

Mūrniece norādīja, ka iepirkumu komisija ir izvēlējusies uzņēmumu, kas nodrošinās e-Saeimas ieviešanu un ka Saeimas Administrācija sniegs deputātiem atbildes uz viņus interesējošajiem jautājumiem. 

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, ir sākts intensīvs darbs, testējot jaunu, parlamenta darbam un specifiskajām procedūrām īpaši piemērotu tehnoloģisko risinājumu. Tas ļautu drīzumā Saeimas sēdes noturēt attālināti, deputātiem uzturoties ārpus parlamenta telpām.

Jaunais tehnoloģiskais risinājums parlamentam piegādāts 10.maijā, un līdz šim jau notikuši vairāki testi, izmēģinot to uz Saeimas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju infrastruktūras, norāda Saeimā. Piektdien, 15.maijā, plānots galvenais jaunā tehnoloģiskā risinājuma izmēģinājums, kurā vairāk nekā 100 parlamenta darbinieku vienlaikus testēs E-Saeimas rīku.

Nākamnedēļ paredzēts nodrošināt apmācības un konsultācijas deputātiem par jaunā risinājuma lietošanu. Parlamenta darbam un specifiskajām procedūrām īpaši pielāgotu tehnoloģisko risinājumu izstrādājis uzņēmums I, kas tirgū plašāk pazīstams kā Possible Security.

Šis piedāvājums pēc plaša pretendentu loka piedāvājumu izpētes esot izvēlēts kā prasībām un kritērijiem atbilstošākais, kā arī saimnieciski izdevīgākais. E-Saeimas rīka izstrādē iesaistīti savā jomā pieredzējuši profesionāļi, un projekta vadītājs ir Kirils Solovjovs, kurš jau vairākkārt sadarbojies ar valsts institūcijām dažādu informācijas tehnoloģiju jautājumu risināšanā, norāda Preses dienestā.

Lēmums izstrādāt tehnoloģisko risinājumu attālinātai Saeimas sēžu norises nodrošināšanai pieņemts, ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un valsts konstitucionālo orgānu vadītāju aicinājumu parlamenta darba organizācijai izmantot attālināta darba iespējas, lai nodrošinātu Saeimas darba nepārtrauktību.

Lai gan attiecībā uz Saeimas attālinātas sēdes nodrošināšanai nepieciešamajām iegādēm nav jāpiemēro Publisko iepirkumu likumā noteiktās prasības, sniegt savu piedāvājumu E-Saeimas izstrādei tika aicināts plašs pretendentu loks, pauž Preses dienestā. Procesā uzrunāti gan vadošie informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares uzņēmumi, gan nozares asociācijas - Latvijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju asociācija, Latvijas Informācijas tehnoloģiju klasteris un Latvijas Jaunuzņēmumu asociācija Startin.lv.

Tika izstrādāta tehniskā specifikācija ar divām obligātām pamatprasības attālinātas Saeimas sēdes norises nodrošināšanai. Pirmkārt, jaunajam risinājumam jānodrošina attālināta videodiskusijas iespēja ar diskusiju pārvaldības rīku vismaz 130 dalībniekiem. Otrkārt, jānodrošina iespēja balsot par Saeimas sēdē izskatāmajiem jautājumiem, paredzot autentifikāciju ar drošu e-rīku.

Lai izpētes procesā nodrošinātu atklātību, brīvu konkurenci, kā arī vienlīdzīgu un taisnīgu attieksmi, pretendentus vērtēja īpaši izveidota komisija, kurā bija pārstāvēti Saeimas Administrācijas speciālisti, kuri ikdienā nodrošina Saeimas sēdes norisi, kā arī ekspertu statusā Saeimas Juridiskā biroja un Satversmes aizsardzības biroja pārstāvji, vērš uzmanību Saeimā. Izvērtējot 12 pretendentu piedāvājumus, ņemti vērā šādi kritēriji: izstrādes un piegādes ātrums, drošība, izmaksas un lietojamības atbilstība Saeimas vajadzībām.

Ja ārkārtējās situācijas vajadzībām izstrādātais E-Saeimas tehnoloģiskais risinājums pierādīs sevi un ļaus kvalitatīvi nodrošināt parlamenta darbu, pastāv iespēja to, attiecīgi pilnveidojot, izmantot Saeimas sēžu norisei ikdienas režīmā, deputātiem strādājot arī uz vietas Saeimā.

Kā ziņots, e-Saeimas tehnoloģisko risinājumu izstrāde ir uzticēta pagājušā gada rudenī dibinātam uzņēmumam I, kura vienīgais īpašnieks ir Kirils Solovjovs, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā. Interneta blogos Solovjovs vietām pieteikts kā "Latvijas redzamākais hakeris", jo viņš sniedz pakalpojumus, kas saistīti ar IT drošību, datu ieguvi un analīzi.

Ģirģens prasa skaidrot, kāpēc "ārkārtējās situācijas aizsegā" par attālināto sēžu risinājuma iegādi noslēgts līgums ar SIA I. KPV LV pārstāvji apgalvo, ka uzņēmums 2019.gadā nav veicis saimniecisko darbību un šogad vien aprīlī pirms līguma slēgšanas palielinājis pamatkapitālu.

E-Saeimas iepirkums veikts bez ierastās procedūras, pamatojoties uz ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli, norāda KPV LV. "Par šo iepirkumu aicināšu atbildīgo Saeimas Administrāciju un Saeimas Prezidiju atskaitīties nākamās nedēļas Saeimas komisijas sēdē," sola Ģirģens. 

Politiķis aicina vērtēt, cik pamatoti tika noslēgts līgums ar uzņēmumu, kurš pērn neesot veicis iemaksas valsts budžetā un nav veicis saimniecisko darbību, bet īsi pirms līguma slēgšanas ir palielinājis pamatkapitālu, pauž politiķis.

Uzņēmuma īpašnieks Solovjovs aģentūrai LETA iepriekš stāstīja, ka viņa komanda iepriekš ir strādājusi, septiņus gadu laikā "nodrošinot augstākās klases IT drošības, konsultāciju, izstrāžu un apmācību pakalpojumus Latvijas tirgū".

Viņš atzīmēja, ka šī nav pirmā reize, kad Possible Security sadarbojas ar valsts sektoru dažādu IT jautājumu risināšanā. Pēc viņa sacītā, uzņēmuma vērtība un sadarbības princips ir nodrošināt klienta IT sistēmu drošību un to nepārtraukti paaugstināt.

Viņš pauda, ka izstrādes procesā piedalās arī Saeimas Administrācijas komanda, sniedzot būtisku atbalstu. Solovjos uzsvēra, ka risinājumam ir jābūt drošam, ērtam, intuitīvam un nepārprotamam, kā arī piemērotam cilvēkiem ar ļoti dažādām datora lietošanas prasmēm un paradumiem.

"Mēs strādājam intensīvi, apzinoties, ka risinājums, ņemot vērā valstī noteikto ārkārtējo situāciju, ir nepieciešams steidzami, rēķinoties ar nospraustajiem termiņiem. Tas bija zināms, jau uzņemoties šo projektu. Ir mobilizēti resursi, lai līgumā paredzēto varētu izpildīt termiņos," sacīja Solovjovs.

pievienota 5.-13.rindkopa

Top komentāri

Edvins Eglitis
Perfekts scenarijs..Coup d'etat !!!. E-Saeima sistema uzkarasies, nedarbosies, jebkura iemesla del, un tad Ministru Kabineta Vienotibas grupejums atradis iemesli sagrabt varu Satversmes 81. panta ietvaros. Ja Saeimas deputati, atsakas vai nespej stradat tad uzzreiz jaapartrauc maksat viniem algas un visas kompensacijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas