Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

EM: Muitas nodokļa ieviešana Krievijas elektrībai varētu sadārdzināt elektroenerģijas cenas Baltijā

Muitas nodokļa ieviešana Baltijas valstu importētajai elektrībai no Krievijas varētu sadārdzināt elektroenerģijas cenas, tomēr ir jārisina situācija, ka Baltijas elektroenerģijas ražotāji nav vienlīdzīgā situācijā ar Krievijas un Baltkrievijas ražotājiem, norādīja Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Jau ziņots, ka Igaunijas valsts enerģētikas kompānija Eesti Energia rosinājusi noteikt muitas nodokli Igaunijas un pārējo Baltijas valstu importētajai elektrībai no Krievijas.

EM norādīja, ka jēdziens "muitas nodoklis" radies no izpratnes vai tulkojuma kļūdas, jo ievedmuitas jautājumi ir risināmi Eiropas Savienības (ES) līmenī un par to ir atbildīga Ārlietu ministrija. Elektroenerģijai šāds nodoklis līdz šim nav ticis noteikts.

Taču vienlaikus ministrijā skaidroja, ka problēmas būtība ir apstāklī, ka elektroenerģijas ražošanai Baltijā un Krievijā/Baltkrievijā ir atšķirīgas energoresursu cenas, kā arī vides un "klimata" prasības. Tādējādi, ražošanas nosacījumiem atšķiroties, Baltijas elektroenerģijas ražotāji ir nevienlīdzīgā situācijā.

EM piekrīt, ka šie jautājumi ir risināmi, lai nodrošinātu līdzvērtīgus spēles nosacījumus ražotājiem, gan lai veicinātu elektroenerģijas ražošanu Latvijā un Baltijā kopumā. Tomēr muitas nodokļa ieviešana varētu sadārdzināt elektroenerģijas cenu Baltijā.

Tāpat ministrijā uzsvēra, ka pašreiz tā strādā pie elektroenerģijas cenu samazināšanas.

Savukārt AS Latvenergo komunikāciju direktors Andris Siksnis norādīja, ka Latvenergo strādā Baltijas un Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū atbilstoši tajā pieņemtajiem noteikumiem un saistībām, un atturas komentēt politiskus starpvalstu jautājumus.

Jau ziņots, ka, pēc Eesti Energia paustā, Krievijas elektroenerģijai Baltijas valstu tirgū ir lielāka ietekme nekā Ziemeļeiropas valstīs, jo pastāv ierobežojumi starpsavienojumiem starp Zviedriju un Somiju, kā arī Zviedriju un Lietuvu. Tomēr par nodokļa ieviešanu Igaunijai jāvienojas ne tikai ar Latviju un Lietuvu, bet arī jāsaņem ES apstiprinājums.

Arī Igaunijas valdībā Eesti Energia ierosinājumu pagaidām komentējusi piesardzīgi. "Šāds lēmums ir jāsaskaņo ES, un, protams, ātrs lēmums nav gaidāms. Protams, tiek diskutēts, cik ļoti šī enerģija no Krievijas ietekmē cenu Igaunijā un cik ļoti būs iespējams regulēt tirgu, izmantojot šīs procedūras," sacīja Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss.

Top komentāri

.
.
HESā saražotās kilovatstundas pašizmaksa ir 0,7 centi. Tā tiek pārdota patērētājiem par divdesmit reizes lielāku cenu. No Krievijas iepirktā elektroenerģija maksā 3,5 centi kilovatstunda. Un vēl viņiem, nolādētajiem mūdžiem, ir par maz- viņi grib vēl uzlikt muitas nodokli!? Tiek iekasēta superpeļņa, bet gribas vēl un vēl!
Reksis
R
Būs "zelta" elektrība. Neko stulbāku nevar pateikt... "...muitas nodokļa ieviešana varētu sadārdzināt elektroenerģijas cenu Baltijā. ....ministrijā uzsvēra, ka pašreiz tā strādā pie elektroenerģijas cenu samazināšanas. Un kā šajā valsti tas ir kā likums - pensionāri arī par to samaksās, jo viņi nekādi nevar "shēmot" lai tiktu pie naudas. Viņu pensijai novelk nodokļus kā granītā cirstus...
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Nieki! Tauta mums pacietīga... uzkraus vēl kādu nastu - vilks stenēdami!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas