Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Enerģētikas hakatonā strādās pie jaunu rīku radīšanas

No 5. līdz 9. septembrim AS Latvenergo un biedrība Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris rīko Enerģētikas hakatonu, kura laikā ikvienam interesantam būs iespēja iesaistīties jaunu rīku radīšanā un pretendēt uz 5000 eiro naudas balvu.

Hakatona organizatori pašlaik uzstādījuši trīs galvenos izaicinājumus, ar ko plānots strādāt pasākuma laikā. Pirmais no tiem ir saistīts ar programmas radīšanu, kas ļautu piekļūt vairāku ražotāju invertoriem, klientu saules moduļu datus integrējot Elektrum mājaslapā un mobilajā aplikācijā. Otrais izaicinājums ir uzlādes staciju stāvvietu kontroles rīka izveide, kas varētu uzlabot stāvvietu pareizu lietošanu un to pieejamību elektromobiļu uzlādei, bet trešais - risinājums, kas palīdzētu mājsaimniecībām analizēt elektroenerģijas patēriņu, identificējot patēriņa veidotājus.

Hakatonam pieteikties aicināti gan informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumi, datu analītiķi un programmētāji, gan IT studenti un citi interesenti, atzīmē organizatori. Hakatons piecu dienu garumā norisināsies tiešsaistē, taču 9.septembrī visiem dalībniekiem būs iespēja tikties klātienē, Impact Hub Liepāja telpās. Detalizēta informācija par pasākumu un reģistrācijas anketa atrodama Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klastera mājaslapā, kā arī klastera Facebook profilā.

Produktīvākam darbam dalībnieki visa hakatona laikā varēs konsultēties ar dažādiem enerģētikas un uzņēmējdarbības ekspertiem, savukārt labākās idejas autori saņems 5000 eiro lielu naudas balvu, kā arī iespēju kļūt par Latvenergo sadarbības partneri.

Kaspars Cikmačs, Latvenergo attīstības direktors atzīmē, ka jaunākās inovācijas bieži vien ir ģeniālas iepriekšējo ideju iterācijas, ko ir iespējams būtiski uzlabot, padarot klientu vajadzībām piemērotāku un veiksmīgi attīstot konkurējošu piedāvājumu jau starp zināmiem produktiem vai pakalpojumiem. “Pirmo reizi hakatonā aicinām piedalīties ne tikai studentu komandas un jaunuzņēmumus, bet arī pieredzējušus IT profesionāļus, jo pasākuma rezultātā plānojām iegūt jaunas idejas IT risinājumiem, kas veicinās energoefektivitāti, plašāku saules paneļu izmantošanu un efektīvāku elektromobiļu uzlādes staciju tīkla pārvaldību,” teic K.Cikmačs.

Energoefektivitāte ir Eiropas Savienības enerģētikas politikas pamats un Eiropas Zaļā Kursa viens no galvenajiem aspektiem, atzīmē Ieva Meikšāne, Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klastera valdes locekle un Energoefektivitātes centra vadītāja. “Šobrīd energoefektivitātes paaugstināšana un risinājumi, kas ļautu kļūt energoneatkarīgiem ir kļuvusi vēl būtiskāka, tāpēc hakatona dalībniekiem šī ir lieliska iespēja iesaistīties arī enerģētikas nozares galveno izaicinājumu risināšanā. Tāpat, piedaloties pasākumā, dalībnieki varēs gūt jaunu pieredzi, saņemot Latvijas lielākas enerģētikas kompānijas Latvenergo ekspertu padomus, atbalstu, kā arī iespēju sadarboties ar Latvenergo arī ilgtermiņā,” stāsta I.Meikšāne.

K.Cikmačs atzīmē, ka visi trīs izvēlētie izaicinājumi, ar ko plānots strādāt hakatona laikā šobrīd ir ļoti aktuāli. “Piemēram, programmas radīšana, kas ļautu piekļūt vairāku ražotāju invertoriem, ievērojami uzlabotu un efektivizētu saules paneļu vadības un kontroles funkciju. Tiek prognozēts, ka līdz 2026. gadam globālā atjaunojamās elektroenerģijas jauda pieaugs par vairāk nekā 60%, salīdzinot ar 2020. gadu, un lielu daļu no šīs jaudas veidos tieši saules enerģija. Invertors ir atjaunojamās enerģijas ģenerējošo sistēmu neatņemams posms, jo tas pārveido saules paneļu un vēja ģeneratora saražoto vai baterijās uzkrāto līdzstrāvu maiņstrāvā. Katrs ražotājs paredz savu invertora vadības sistēmu, kas nav ērti, pārvaldot vairāku ražotāju invertorus, kas izvietoti dažādos objektos. Tāpēc šajā izaicinājumā meklējam komandas, kas spētu radīt risinājumu, kas ļautu piekļūt vairāku ražotāju invertoriem izmantojot vienoto interfeisu,” skaidro K.Cikmačs.

Runājot par otro hakatona izaicinājumu, kas paredz uzlādes staciju stāvvietu kontroles rīka izveidi, K.Cikmačs savukārt atzīmē šī risinājuma iespējamo ilgtermiņa ietekmi uz enerģētisko neatkarību. “Jaunā ģeopolitiskā un enerģētikas tirgus realitāte liek mums krasi paātrināt pāreju uz tīru enerģiju un palielināt Eiropas enerģētisko neatkarību no neuzticamiem piegādātājiem un nestabila fosilā kurināmā. Ikviens no mums apzinās jauno realitāti un meklē risinājumus un iespējas. No vienas puses - kā kļūt efektīvākam, izmantojot esošos produktus, risinājumus un infrastruktūru, lai samazinātu izmaksas un resursu patēriņu, bet no otras puses - kā sekmēt ilgtspējīgāku tehnoloģiju ieviešanu un ilgtspējīgu enerģētiku. Elektrotransporta uzlādes infrastruktūra kļūst arvien plašāka, taču tendences un tās pieejamība dažādos tirgos ir ļoti atšķirīga. Arī Latvenergo ar tirdzniecības zīmolu Elektrum Drive attīsta uzlādes tīklu gan Latvijā, gan Igaunijā un Lietuvā, tomēr tirgos veidojas atšķirīgi publiskās uzlādes infrastruktūras modeļi. Bieži rodas situācijas, kad uzlādes staciju stāvlaukumus izmanto transportlīdzekļi, kas neveic uzlādi, tādēļ ir nepieciešams rast risinājumu, kas ļauj veikt kontroli un fiksāciju par šādiem gadījumiem, un iespēju robežās, informēt uzraugošās organizācijas par radušos situāciju,” izaicinājuma aktualitāti skaidro K.Cikmačs, piebilstot, ka šobrīd svarīgi domāt ne tikai par jaunu tehnoloģiju attīstīšanu, bet arī par resursu taupīšanu.

Šī iemesla dēļ trešais izaicinājums saistās ar risinājuma izveidi, kas palīdzētu mājsaimniecībām analizēt elektroenerģijas patēriņu, identificējot patēriņa veidotājus, atzīmē K.Cikmačs. “Lai resursus pārvaldītu, jābūt pieejamai informācijai par resursu pašreizējo izlietojumu. Jaunu pieeju plānošana un paradumu ieviešana iespējama situācijās, ja varam izvērtēt, kas šā brīža situācijā mūs apmierina vai neapmierina. Šobrīd Latvenergo tirdzniecības zīmola Elektrum rīcībā jau ir pieejams rīks patēriņa analīzei Energopulss, ko turpmāk paredzēts uzlabot, paplašinot klientam piedāvāto mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņa analīzi. Domās par ilgtspēju un gudru resursu pārvaldību elektroenerģijas lietotājiem plānots piedāvāt risinājumu, kur ar mākslīgā intelekta palīdzību analizēti klienta patēriņa dati, sniedzot pārskatu par mājsaimniecībā esošajiem būtiskākajiem elektroenerģijas patērētājiem. Lai iegūtu mēneša rezultātus, būs jāspēj analizēt augstas izšķirtspējas datus. Šāds risinājums ļautu klientam, faktos balstītā informācijā, pieņemt lēmumu par turpmāku elektroenerģijas resursu izlietojumu, optimizējot resursu portfeli un saglabājot ierasto komforta līmeni,” teic K.Cikmačs.

Tāpat organizatori norāda, ka hakatona ietvaros dalībniekiem būs iespēja ne tikai strādāt pie jaunu risinājumu radīšanas, bet arī piedalīties Eiropas Ilgtspējīgas enerģijas nedēļā, ko rīko Eiropas Komisija. Atsaucoties uz Eiropas Komisija aicinājumu, dažādus publiskos un privātos partnerus rīkot Eiropas Ilgtspējīgas enerģijas dienas attiecīgajās valstīs, 6.septembrī Enerģētikas hakatona nedēļas ietvaros klātienē, Liepājā Impact HUB telpās un ZOOM tiešsaistes platformā, tiks organizēta Energoilgtspējas diena, tādejādi aktualizējot šo tematiku arī Latvijā. Pasākuma dienā ir plānots seminārs par aktualitātēm energoilgtspējas kontekstā un diskusiju panelis. Plašāka informācija par Eiropas Komisijas organizēto pasākumu pieejama šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas