Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Inčukalna gudrona dīķu sanācija kopumā izmaksās vairāk nekā 50 miljonus eiro

Valsts vides dienests (VVD) tuvākajā laikā plāno izsludināt jaunu iepirkumu Inčukalna gudrona dīķu sanācijai, bet sanācijas darbu veicējs varētu būt zināms tikai vēlā rudenī, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja VVD vadītāja Inga Koļegova.

Tāpat šī gada laikā tiek plānots veikt arī sanācijas darbu uzraudzības un juridiskās palīdzības iepirkumus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji komisijas sēdē informēja, ka projekts ir sadalīts divos posmos - līdz šim paveiktais ir nodalīts kā pirmais posms, tas tiks attiecināts uz Eiropas Savienības (ES) plānošanas periodu 2007.-2013.gadam. Savukārt atlikušie darbi jeb otrais posms tiks attiecināti uz 2014.-2020.gada plānošanas periodu. Šim plānam dalīt projektu divos posmos vēl ir jāsaņem Eiropas Komisijas (EK) akcepts.

Pirmajā posmā paveikti darbi 28 miljonu eiro apmērā, no kuriem Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) varētu atmaksāt 19,4 miljonus eiro. Otrā posma plānotās izmaksas ir aptuveni 25 miljoni eiro, taču tās vēl var mainīties atkarībā no iepirkuma rezultātiem.

Gan VARAM, gan Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji Saeimas deputātiem pauda pārliecību, ka EK šo plānu sadalīt projektu divos posmos izdosies saskaņot un līdz ar to nebūs problēmu saņemt ERAF finansējumu ne par 2007.-2013.gada plānošanas periodu, ne par 2014.-2020.gada plānošanas periodu.

Lai nezaudētu ES finansējumu 2014.-2020.gada plānošanas periodam, projekts būtu jāpabeidz līdz 2023.gadam. Sagatavotais iepirkums paredz sanācijas darbu veikšanu 36 mēnešu laikā, taču arī šis termiņš iepirkuma laikā varētu mainīties.

Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti neguva pārliecību, ka ir pilnīgi garantēts EK akcepts projekta sadalīšanai divos posmos pa diviem ES fondu plānošanas periodiem. FM pārstāvji norādīja, ka galīgā skaidrība par to, vai ERAF segs pilnīgi visus attiecināmos izdevumus, varētu būt tad, kad projekts tiks pilnībā pabeigts - 2020. vai 2021.gadā.

LETA jau ziņoja, ka Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana saskārusies ar dažādām grūtībām.

Darbu laikā atklājās, ka gudrona ķīmiskais sastāvs ir citāds nekā sākotnēji konstatētais, un tas apgrūtināja sanāciju un sadārdzināja projektu. Sākotnēji sanācijas projektam bija paredzēti 29 miljoni eiro, bet vēlāk projekts sadārdzinājās līdz 45,5 miljoniem eiro.

Līgums par sanācijas veikšanu tika noslēgts ar Skonto būvi, taču aizvadītajā vasarā Valsts vides dienests līgumu ar Skonto būvi pārtrauca. Dienests nolēmis meklēt jaunu sanācijas darbu veicēju, kas turpinās un pabeigs vietas attīrīšanu. Savukārt Skonto būve pauda nostāju, ka līguma izbeigšana ir prettiesiska, un vērsās tiesā.

Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta finansēšana bija plānota no ERAF līdzekļiem.

Lai projektu varētu pabeigt līdz 2019.gadam, ministrija piedāvājusi atlikušos darbus finansēt no ES fondu jaunā plānošanas perioda līdzekļiem. Šis priekšlikums tika iesniegts EK izvērtēšanai.

EK joprojām nav pieņēmusi lēmumu saistībā ar Inčukalna gudrona dīķu projekta pārnešanu arī uz jauno ES fondu plānošanas periodu, lai gan tas tika solīts līdz pagājušā gada beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas