Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izglītības iestāžu skrīningā pakāpeniski pāries uz antigēnu testu izmantošanu

Izglītības iestāžu Covid-19 skrīningā no laboratoriju veiktajiem testiem notiks pāreja uz antigēnu paštestu izmantošanu, preses konferencē skaidroja Veselības inspekcijas (VI) Stratēģiskās plānošanas un attīstības departamenta nodaļas vadītāja Alla Nogotkova.

Patlaban, pārejas periodā, izglītības iestādēs izmantos kociņu testus visai klasei, veicot tos reizi nedēļā. Ja šis tests būs negatīvs, skolēniem tiks ļauts apmeklēt interešu izglītības nodarbības.

Kā norāda Nogotkova, antigēnu testi tiks ieviesti, lai izglītojamos testētu biežāk, turklāt, pēc viņas paustā, tos arī rekomendē izmantot Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs, jo tādējādi diagnostikas process ir ātrāks un skrīninga pieejamība ir labāka, ļaujot efektīvāk mazināt Covid-19 transmisiju.

Lai nodrošinātu šo pāreju, 1. līdz 3.klašu skolēniem antigēnu testus veiks mājās, vecāku uzraudzībā, savukārt 4. līdz 12.klases skolēni šos testus veiks izglītības iestādē. "Pāreja sākās ar šo nedēļu, kad ir īsā nedēļā. Mums dažas pašvaldības pieņēma lēmumu, ka ne visas klases mācās laika periodā no 15. līdz 17.novembrim, tāpēc sanāk tā, ka tās klases, kas mācās un kurām pēc grafika laboratorijas apvienotais tests ir pirmdien, otrdien un trešdien - viss notiek pēc grafika. Viņi arī saņems antigēnu testus mājas izmantošanai," stāstīja Nogotkova.

Līdz ar to 1. līdz 3.klases skolēni šajā nedēļā saņemto testu izmantos 21.novembrī, veicot paštestu mājās, savukārt 4. līdz 12.klases skolēni testus veiks vai nu 17.novembrī skolā, vai arī 18.novembrī un 21.novembrī mājās, pirms atgriešanas skolā.

"Sanāk tā, ka 18. un 19.novembrī laboratorijas nebrauc uz skolām un apvienotie testi netiek veikti tām skolām, kam pēc grafika ir testēšana ceturtdien un piektdien. Tie bērni, kuri mācās skolā, 15. līdz 17.novembrī skolā saņem antigēnu testu komplektus un veiks testēšanu tikai mājās," skaidroja VI nodaļas vadītāja.

Viņa atzīmēja, ka sakarā ar to, ka Rīgas, Ventspils un Liepājas pašvaldības ir pieņēmušas lēmumu, ka atsevišķas klases šajā laika periodā klātienē nemācās, šīm klasēm arī nevarēs saņemt antigēnu testus un pirmais antigēnu tests tiks veikts 22.novembrī, pirms mācībām, skolās. Ja tajā pašā dienā skolai iekrīt arī apvienotais tā dēvēto "kociņu" tests, tad šajās skolās tiks veikts arī šis tests, lai bērni varētu apmeklēt interešu izglītības un sporta nodarbības.

Tādējādi patlaban plānots, ka tiks izmantoti gan laboratoriju skrīninga testi, gan antigēnu testi. Proti, 1. līdz 3.klašu skolēniem kociņu tests būs jāveic skolā, savukārt antigēna tests - mājās, kamēr 4. līdz 12.klašu skolēniem - viens kociņu tests nevakcinētām personām un viens antigēnu paštests skolā, bet vakcinētiem - divi antigēnu paštesti skolā.

Turpmāk plānots vairāk paļauties uz antigēnu testiem, pārejot uz trīs antigēnu paštestiem skolā 4. līdz 12.klašu skolēniem, kamēr 1. līdz 3.klasēm pagaidām saglabāsies kociņu testi skolā un no viena līdz diviem paštestiem mājās. Pēc VI pārstāves paustā, plānots arī sākt vakcinēto pedagogu un darbinieku skrīningu ar paštestiem, kurus viņi veiks darba vietā. Savukārt pēc tam antigēnu paštestus veikšot arī vakcinētām kontaktpersonām. Tādējādi vakcinētie skolotāji varēs turpināt mācīt, savukārt vakcinētie bērni varēs apmeklēt izglītības iestādi, ja septiņu dienu laikā tiks nodrošināta ikdienas testēšana ar antigēnu testiem.

Nogotkova skaidroja, ka šādas izmaiņas veiktas, jo pašreizējā augstā saslimstība un ar to saistītā laboratoriju noslodze uzliek ierobežojumus to spējai iesaistīties skolu skrīningā.

Kā vēstīts, lai pastāstītu plašāk par turpmāko izglītojamo skrīninga Covid-19 testēšanas kārtību, šodien Veselības ministrija rīkoja attālinātu preses konferenci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas