Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Karstajā laikā jūrā sākušas ziedēt aļģes

Karstajā laikā jūrā sākušas ziedēt aļģes. Speciālisti pagaidām nevar pateikt, vai tās ir cilvēkiem bīstamās zilaļģes, jo analīzes plānots ņemt nākamnedēļ. Veselības inspekcija aicina peldētājus pašus izvērtēt doties vai nedoties ūdenī, ziņo Latvijas Radio.

Duntes pludmale Salacgrīvas apkaimē, pie krasta ūdens ir duļķains ar zaļu nokrāsu. Krastā izskalotas saulē mirdz aļģes tirkizzilā krāsā. Taču atpūtniekiem tas netraucē. Simtiem cilvēku guļ smiltīs un ik pa laikam dodas nopeldēties.

Jau ziņots, ka pirms dažām dienām Pasaules Dabas fonds, atsaucoties uz Somijas Vides institūta publicētajiem satelīta datiem informēja, ka Baltijas jūrā, tostarp Rīgas jūras līcī un Latvijas rietumu piekrastē, sākušas ziedēt aļģes. Taču potenciāli toksisko zilaļģu masveida savairošanās Latvijas piekrastē nedēļas vidū nebija novērota.

Veselības inspekcija, kas taupības apstākļos ūdens monitoringu veic aptuveni reizi mēnesī, nevar pateikt, vai piekrastē savairojušās aļģes ir kaitīgas veselībai. Normunds Kadiķis no inspekcijas stāsta, ka analīzes plānots veikt pirmdien otrdien. Tikmēr viņš aicina cilvēkus pašus izvērtēt, iet peldēt vai ne. Kadiķis stāsta, ka Baltijas jūrā pie Latvijas krastiem pēdējos 15-20 gados nav konstatētas zilaļģes cilvēkiem bīstamā koncentrācijā. Vairāk tās atklāj upēs un ezeros. Kadiķis iesaka tādos gadījumos nepeldēties.

Aļģu ziedēšanai labvēlīgs ir lielais karstums, kas vērojams pēdējā nedēļā. Sestdien 13 vietās Latvijā pārsniegti maksimālās gaisa temperatūras rekordi, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Dienas gaitā daudzviet gaiss sakarsis līdz +33 grādiem. Augstākā gaisa temperatūra - plus 33,1 grāds - tika novērota Rīgā. Arī svētdien virs Latvijas valdīs ciklona siltais sektors, tādēļ saglabāsies sutīgs laiks - dienas vidū valsts centrālajos un austrumu rajonos gaisa temperatūra jau atkal var sasniegt +33 grādu atzīmi. Pēcpusdienas stundās virs Latvijas rietumu daļas veidosies gubu-lietus mākoņi, kas atnesīs negaisus ar spēcīgām lietusgāzēm un spēcīgām vēja brāzmām ar ātrumu līdz 24 metriem sekundē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas