Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +17 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 31. maijs
Jūsma, Alīda

KNAB: Valsts amatpersonu deklarācijās būtu jāuzrāda ieņēmumi no saimnieciskās darbības

Valsts amatpersonu deklarācijās būtu jāiekļauj arī informācija par valsts amatpersonu ieņēmumiem no saimnieciskās darbības, uzskata Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Kā skaidroja KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga, pašlaik no valsts amatpersonas deklarācijā norādītās informācijas nevar gūt priekšstatu par valsts amatpersonas kā saimnieciskās darbības veicēja interesēm un to iespējamo ietekmi uz valsts amatpersonas darbību.

Tādēļ KNAB norādījis, ka būtu lietderīgi noteikt, ka valsts amatpersonas deklarācijā sadaļā pie informācijas par valsts amatpersonas veiktajiem darījumiem saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" iekļaujama arī informācija par valsts amatpersonas ieņēmumiem no saimnieciskās darbības, atrodoties individuālā komersanta statusā vai reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam, ja kopējo ieņēmumu summa gada laikā pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas.

Esošajā regulējumā noteikts, ka saskaņā ar likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" deklarācijā norāda informāciju par veiktajiem darījumiem, ja to summa pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, norādot šo darījumu apmēru un puses, kā arī informāciju par savām parādsaistībām, kuras pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, norādot to apmēru un attiecīgi parādnieku vai kreditoru. Tāpat ir jānorāda informācija par citiem amatiem, ko tā ieņem, un par uzņēmuma līgumiem vai pilnvarojumiem, kurus tā veic vai kuros noteiktās saistības pilda, kā arī informācija par to, ka tā ir individuālais komersants, par komercsabiedrībām, kuru dalībnieks, akcionārs vai biedrs tā ir, un par tai piederošajām kapitāla daļām, akcijām un vērtspapīriem.

No minētā izriet, ka valsts amatpersonas deklarācijā ir jānorāda informācija par gūtajiem ienākumiem, kā arī veiktajiem darījumiem, ja to summa pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, taču nav jānorāda ieņēmumi no saimnieciskās darbības, norādīja Karlsberga.

Savukārt saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Saimnieciskā darbība ietver arī ar uzņēmuma līguma izpildi saistīto darbību, profesionālo darbību, nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, komercaģenta, māklera un individuālā komersanta darbību, kā arī fiziskās personas īpašumā esoša individuālā uzņēmuma darbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vienotības vieta tukša nepaliks

Par Vienotības nākotni un pieprasījumu pēc jaunas partijas pie frakcijām nepiederošo, bet no Jaunās Vienotības Saeimā ievēlēto deputātu, kādreizējo ilggadējo Madonas mēru Andreju Ceļapīteru iztau...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas