Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Koalīcijas vairākums vēl vērtēs Rīgas domes atlaišanas likumprojektu

Koalīcijas partiju politiķu vairākums vēl vērtēs Rīgas domes atlaišanas likumprojektu un norāda, ka sagatavotajam dokumentam jābūt juridiski pamatotam.

Partijas KPV LV frakcija nav apspriedusi nostāju šajā jautājumā un lems par to tad, kad Saeimā nonāks attiecīgie dokumenti, aģentūrai LETA sacīja KPV LV deputāts, parlamenta Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens. Politiķis norādīja, ka iepriekšējā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) virzītais likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu esot bija ļoti nepilnīgs dokuments, jo tajā esot bijis neatbilstošs juridisks pamatojums un tā veidošanā izmantota "copy/paste" pieeja.

Arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) frakcija vēl nav diskutējusi par šo jautājumu, aģentūrai LETA pauda JKP deputāte, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska. Ja likumprojekts būs juridiski pamatots politiķe pati būs gatava balsot par to valdībā un rekomendēs arī frakcijai tā rīkoties.

Partiju apvienības Attīstībai/Par! Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts aģentūrai LETA skaidroja, ka valdība ir izveidota tikai tikko, tādēļ koalīcijas sanāksme vēl nav bijusi un par attiecīgo likumprojektu būs jāspriež kopīgi. Viņaprāt, lai kādi nebūtu politiskie nolūki, ir jārīkojas tiesiski, pamatoti un likumīgi.

Iepriekšējā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra sagatavotais likumprojekts noteikti ir rūpīgi jāizvērtē, norādīja Pavļuts, sakot, ka gaidīs un lūgs viedokli šajā jautājumā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem. "Tuvākajā laikā mums varētu būt viedoklis par šo jautājumu," piebilda frakcijas priekšsēdētājs.

Savukārt nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK deputāts Jānis Dombrava aģentūrai LETA jau tagad pauda, ka frakcija sagatavoto likumprojektu atbalstīs. Tāpat viņš izteica cerību, ka arī jaunais ministrs turpinās likumprojekta tālāku virzību.

Partiju apvienības Jaunā Vienotība (JV) politiķis Arvils Ašeradens aģentūrai LETA uzsvēra, ka, lai spriestu par frakcijas pozīciju par Rīgas domes atlaišanas likumprojektu, sākumā jāuzklausa jaunā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Pūces viedoklis. Ašeradens atgādināja, ka iepriekšējās valdības laikā šis likumprojekts nodots juristu vērtēšanai, tāpēc patlaban svarīgi noskaidrot jaunā ministra pozīciju. Ņemot vērā, ka jaunais Ministru kabinets apstiprināts tikai pirms pāris dienām, JV vēl nav ieplānojusi tikšanos ar Pūci, lai apspriestu šo jautājumu.

Kā ziņots, bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Gerhards decembrī valdībā iesniedza likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Likumprojektā teikts, ka tā mērķis ir novērst situāciju, kad Rīgas dome pieļauj nelikumīgu rīcību un nenodrošina likumos noteikto pašvaldības funkciju izpildi. Līdz ar likuma pieņemšanu Saeimā Rīgas dome tiktu atlaista un tās vietā tiktu iecelta pagaidu administrācija.

Iepriekšējā, Māra Kučinska (ZZS) valdība gan likumprojektu neskatīja. Kučinska pieaicinātie juristi norādīja, ka tas nav pietiekams pamats visas domes atlaišanai, vienlaikus uzsverot, ka Gerhards varot izmantot sev piešķirtās tiesības un atstādināt no amata Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S).

Tomēr Gerhards apņēmās likumprojektu uzlabot un atkārtoti iesniegt to valdībai, nevis lemt tikai par Ušakova atlaišanu. To nu jau bijušais pašvaldību ministrs arī izdarīja.

Jau vēstīts, ka jaunais VARAM ministrs Pūce aģentūrai LETA apstiprināja, ka uzdevis ministrijas darbiniekiem sagatavot apkopojumu par visu informāciju, ko Rīgas domei lūgts iesniegt šī sasaukuma laikā. Tāpat viņš lūdzis apkopot visu informāciju, ko dome ministrijai sniegusi saistībā ar procesiem pašvaldības SIA Rīgas satiksme. "Proti, es gribu saprast, ko arī pati Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija līdz šim ir darījusi un kādu informāciju pieprasījusi, lai pārkāpumus domē novērstu," sacīja Pūce.

Vienlaikus ministrs lūdzis sagatavot analīzi par domes atlaišanas iespējām, kas balstīta uz Satversmes tiesas tiesneša Jāņa Neimaņa publiski aprakstītajiem kritērijiem. "Viņš ir precīzi aprakstījis, kādi ir tie apstākļi, kuros domi drīkst atlaist, tādēļ gribu saprast, kurus procesus esam vai neesam ievērojuši," sacīja politiķis.

Visu prasīto informāciju viņš lūdzis sagatavot līdz otrdienai, 29. janvārim. Nākamnedēļ saņemtā informācija tiks izanalizēta un tad arī tiks pieņemts lēmums par tālāko rīcību šajā jautājumā.

 

Top komentāri

Seržs
S
Gerhards labāk varēja sakārtot savu saimniecību, bet naciķi jau neko citu kā uz destruktīvu rīcību nav spējīgi
Tomuliene
T
Tikai iedomajaties, debilais idiots, kretins Gerhards, nosledzot ligumu ar gudronu diku likvidatoriem, nezinaja pilnigi neko kas saja liguma bija rakstits, idiots Gerhards nespeja zurnalistam atbildet, kad pec liguma ir jabut likvidetiem gudrona dikiem, un sadu debilu idotu nu ir iecelusi par Zemkopibas ministru, nepietiek ka pedejos 28. gadus pret Latvijas lauku cilvekiem, zemniekiem genocidu veica ZZS idioti Kinna, Slakters, Roze, Duklavs...
Neslāvs
N
Nu ko var muļļāties, dzeniet taču to korumpēto lopu ausaini projām!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas