Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Konflikts iegriež kvalitātei

Pēc rakstu sērijas par bērnu rehabilitāciju no narkotiku atkarības, ko pašlaik Latvijā sniedz pusaudžu rehabilitācijas kolektīvs Saulrīti, ar Dienu sazinājās iestādes bijušās darbinieces, atklājot iemeslus, kāpēc pēdējo divu gadu laikā tur pilnībā nomainījies darbinieku kolektīvs. Tas nenotika izdegšanas dēļ, kā iepriekš apgalvoja VSIA Straupes narkoloģiskā slimnīca valdes priekšsēdētājs Pēteris Kuprēvičs, bet gan pēc kāda gadījuma, kurā tika iesaistīta arī policija un kā sekas izrādījās pagrieziena punkts rehabilitācijas kvalitātei šajā iestādē - darbu bija spiesti uzteikt profesionāļi, kuri vairāku gadu garumā palīdzēja bērniem izkļūt no atkarību slazda, ceturtdien vēsta laikraksts _Diena.

_

Psiholoģe Sanita Saulrītos nostrādājusi gandrīz astoņus gadus, bet Zinaīda - trīs, un šajā laikā viņas bija kolēģes. "Tas bija Saulrītu ziedulaiks - mēs tiešām bijām komūna, māja, kur bērni nonāca ar dažādiem likteņiem un dzīvesstāstiem un mācījās dzīvot skaidrā. Visas attiecības bija patiesas līdz brīdim, kad rehabilitācijā sāka iejaukties Kuprēvičs un rehabilitācijas process vairs nebija atkarīgs no mums kā līdz tam," atklāj Sanita.

Viss esot sācies kādu melu dēļ, kas Saulrītu kolektīvā pasliktinājuši mikroklimatu un provocējuši konfliktu: "Mums nebija skaidrs, kā tiek tērēti valsts piešķirtie līdzekļi. Saulrītiem bija arī biedrība - Atbalsts atkarīgiem jauniešiem Saulrīti, kam norvēģu krustvecāki deva ikgadēju bērniem domātu finansiālu pienesumu. Taču arī šīs naudas izlietojums mums, darbiniekiem, nebija skaidrs, lai gan visi bijām biedrības biedri."

Līdzekļus pārvaldījusi toreizējā iestādes vadītāja Sanita Strazdiņa, un psiholoģēm radušās aizdomas par naudas negodprātīgu izmantošanu, līdz tās apstiprinājušās: "Bija gadījums, kad bērnu vajadzībām bija nepieciešama naudas summa, taču izrādījās, ka naudas kontā vairs nav, lai gan tur bija jābūt vairākiem tūkstošiem," atceras Sanita.

Pēc šī gadījuma Saulrītu kolektīvs norvēģu ziedotājiem "atskaitās par katru izlietoto centu", kā apgalvo Kuprēvičs, un nauda glabājoties ne vairs biedrības, bet iestādes kontā. Taču to, ka viņš izdarījis spiedienu uz bijušajām ilggadējām Saulrītu darbiniecēm, lai viņas darbu uzteiktu, Kuprēvičs neatzīst. Sanita un Zinaīda gan saka pretējo. "Mums katru dienu lika noprast, ka esam neērti cilvēki, un situāciju pavērsa tā, it kā mēs vēršamies pret vadību. Taču gribējām tikai atklātību, jo, strādājot ar atkarīgajiem, ir svarīga skaidrība, robežas un atbildība," norāda Sanita.

Zinaīda viņu papildina: "Visus darbiniekus atlaida, bet situācija nemainījās, jo jaunā komanda bija tik vāja, ka netika galā ar bērniem, un cerētais miers neiestājās, jo pusaudžiem pretī vajadzīgas stipras personības. Ar šausmām lasīju Dienā par audzinātājas žņaugšanu ar spilvenu! Arī princips "burkāns-pātaga" darbā ar atkarīgajiem nav pieļaujams!"

Rehabilitācijas nozari pārraugošā Labklājības ministrija paļaujas uz Saulrītu vadības godaprātu un nav veikusi kvalitātes kontroli, lai pārliecinātos, vai tur esošo darbinieku kvalifikācija ir atbilstoša, lai strādātu ar atkarīgiem pusaudžiem un spētu panākt, ka viņi pāršķir jaunu lappusi savā dzīvē, kā to raksturo Zinaīdas sacītais par viņas darbības laiku šajā iestādē: "Pat ja pusaudzis Saulrītos uzturējās tikai vienu dienu, viņš izgāja jau kā pavisam cits cilvēks, ar citādu skatījumu uz dzīvi un iespējām."

Visu Kristīnas Putincevas rakstu Konflikts iegriež kvalitātei lasiet ceturtdienas, 16.oktobra, laikrakstā Diena! 

Top komentāri

Nellija
N
Musu sabiedriba ir nozelojama, jo zog visur. Kamer cilveki ar lepnumu stastis ka izvairijusies no nodoklu maksasanas, valsts bus pakalja!
Sen
S
Arī pašu pirmo Saulrītu kolektīvu izpostīja intrigas. Kupreviču pāris,pieņemu, sajuta norvēģu naudas iespējas, kas tiem laikiem varēja šķist tiešām lielas, vai vnk sagribējās varu, un veikli vien izdzīvoja visu starta komandu. Metodes kā, ir īpašs stāsts. Zīmīgi, ka drīz pēc tam arī Viesturs pameta Straupi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas