Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Lai noturētu pozīcijas, jāspēj augt

Zinām, ka starptautiski esam atpazīstami ar to, ka Baltijā un Latvijā ir talantīgi, augstas klases IT speciālisti. Nozare aug, un arvien lielāka loma būs Latvijas uzņēmumu spējām realizēt tieši starptautiska mēroga projektus. Kādi izaicinājumi sagaida vietējos IT uzņēmumus, un kāpēc izaugsmei vairs nepietiks tikai ar talantīgiem IT speciālistiem?

Vēsturiski IT risinājumu izstrāde pēc klientu pasūtījuma mums Latvijā ir bijusi ļoti sadrumstalota. Valsts sektorā bieži vien ir dominējuši uzņēmumi, kuri apkalpojuši vienu vai divus lielus klientus un sev nav stādījuši ambiciozākus attīstības mērķus. Katram modelim ir savi plusi un mīnusi, un bieži vien mazas kompānijas var veikt daudz ātrāku lēmumu pieņemšanu, tās nekavē pārlieku smaga korporatīvā struktūra, un tās var labāk veidot attiecības ar saviem klientiem.

Tomēr, līdz ar digitalizācijas straujāku izplatību pēc globālās COVID pandēmijas, valsts sektors Latvijā un lielie korporatīvie klienti meklē sev partneri, kuram ir kompetence un resursi realizēt daudz ambiciozākus projektus starptautiskā līmenī. Vairs nepietiek ar to, ka tiek radīts kāds risinājums, kas veiksmīgi strādā vienas ministrijas vai aģentūras ietvaros, ir nepieciešami produkti un risinājumi, kas tiktu saslēgti ar datu bāzēm visas Latvijas, vai pat Eiropas un perspektīvā pat visas pasaules kontekstā. Labs piemērs ir pārrobežu veselības aprūpes risinājumi, kad ar Latvijā izrakstītu e-recepti mēs varam brīvi iepirkties aptiekā Spānijā, ja ceļojuma laikā radusies vajadzība pēc recepšu zālēm.

Receptes ir tikai viens piemērs un līdzīgu attīstību mēs pieredzēsim arī citās nozarēs, vai tas būs starptautiskais transports vai finanšu transakcijas – Latvijas uzņēmējiem vajadzēs spēt radīt risinājumus, kas ērti funkcionēs visas Eiropas līmenī. Tas nozīmēs nopietnus izaicinājumus ļoti daudzām Latvijas IT izstrādes kompānijām, kuras līdz šim ir sekmīgi paļāvušās uz viena vai divu klientu apkalpošanu, nedomājot par kompetences palielināšanu un “muskuļu audzēšanu”.

Lielu Eiropas mēra projektu realizēšanai ir nepieciešami dažāda veida resursi, vispirms jau kompetenti un profesionāli darbinieki – nevienam nav noslēgums, ka IT speciālisti konkurē globālā darba tirgū, un joprojām pieprasījums ievērojami pārsniedz piedāvājumu. Tāpat svarīga būs finansiālā stabilitāte, jo tikai finansiāli spēcīgi uzņēmumi spēs realizēt projektus arī situācijās, ja gadās kādas aizķeršanās.

Augot projektu sarežģītībai, interesi par Latvijas IT izstrādes tirgu sāks izrādīt arvien vairāk starptautiskie spēlētāji, kuriem ir milzīgi finanšu un IT talantu resursi. Latvijas kompānijām ir jābūt gatavām stāties pretī šiem izaicinājumiem un piedāvāt savus risinājumus. Tāpēc uzskatu, ka tuvākajā laikā, visticamāk, sāksim pieredzēt IT izstrādātāju konsolidāciju, jo Latvijas uzņēmumi varētu sākt apvienoties kompetences konkurētspējas noturēšanai un potenciālai ekspansijai arī citos tirgos.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas