Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijā varētu palielināties lāču skaits

Gada laikā Latvijas teritorijā uzturas līdz pat 20 brūnajiem lāčiem, bet vismaz septiņi dzīvo pastāvīgi. Turklāt ir pamats uzskatīt, ka šo dzīvnieku skaits mežos nākotnē pieaugs. Tā, atsaucoties uz šogad Latvijas mežos veikto monitoringu, svētdien vēstīja raidījums LNT Ziņas Sešos.

Pagaidām kaimiņzemes Igaunijas mežos mītošo lāču skaitu vēl nesasniegt, tomēr Latvija kļūst arvien pievilcīgāka šiem savvaļas dzīvniekiem. “Skaidrs, ka Latvijā lāči ienāk un pamazām Latviju pārņems arī vairojošies lāči,” uzskata Latvijas Valsts mežzinātnes institūta Silava vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš.

Dabas pārvaldes uzdevumā pieci zinātnieki veikuši lāču monitoringu mežos valsts ziemeļaustrumu daļā, kur šie ķepaiņi jau iepriekš bijuši manīti. Zinātnieki iemūžinājuši arī visai palielu lāču ķepu nospiedumus.

“Atbilstoši iesniegtajiem rezultātiem mēs redzam, ka lielajos purvos, kas atrodas Igaunijas-Krievijas pierobežā, lāči mitinās, apstākļi viņiem tur ir piemēroti un ir konstatēti arī vairāki gadījumi arī ar lācēniem. Tas liecina par pozitīvu tendenci,” komentēja Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Gita Strode.

Pavasarī arī kāds mednieks esot ziņojis par Alojas pusē pamanītu lāču mammu ar mazuļiem. “Mednieks apgalvo, ka redzējis lācēnus kaķa lielumā un pietiekoši tālu no Igaunijas robežas, lai varētu domāt, ka varbūt viņi ir piedzimuši arī Latvijas pusē,” zināja teikt Ozoliņš.

Pētījuma laikā Latvijas teritorijā kopumā novēroti septiņi pieauguši lāči un četri lāču mazuļi. Atšķirībā no Igaunijas, Latvijas mežos šo dzīvnieku līdz šim bijis salīdzinoši maz. Pētnieki skaidro, ka tie 19.gadsimta otrajā pusē mūsu valstī bija pavisam izmedīti, tāpat lāčiem vēl aizvien liels traucēklis ir intensīvās medības ar dzinējiem.

“Ja lācis šeit jūtās kā svešinieks, tad viņš no dzinējiem patiesi baidās un šeit neapmetas, jo, lai lācis vairotos, nepieciešams, lai viņš ziemas laikā netiktu pamodināts. Un Latvijā grūti atrast tādu stūrīti, ko mednieki pa ziemu neizdzen,” skaidroja Ozoliņš.

Tāpēc ļoti būtiska ir arī Latvijas iedzīvotāju nostāja - vai cilvēki ir gatavi arvien biežāk mežos sastapt lielos ķepaiņus. Pētnieki sola monitoringu turpināt arī nākamajos gados, kā arī aicina sabiedrību ziņot par mežā pamanītiem lāču ķepu nospiedumiem un iesūtīt bildes vietnē dabasdati.lv.

Vēl līdz novembra beigām, vēlākais, līdz Ziemassvētkiem, pirms ziemas guļas lāči mežos būs sastopami. Tas īpaši jāņem vērā vietās, kur notiek aktīva cīņā ar Āfrikas cūku mēri, jo lāči nereti dodas ieturēt maltīti mežacūku barotavās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas