Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijā veidos pirmo laboratoriju individuālo aizsardzības līdzekļu akreditētai testēšanai

Latvijā veidos laboratoriju, kas nodrošinās individuālo aizsardzības līdzekļu kvalitātes izpēti un operatīvu atbilstības pārbaudi, otrdien ārkārtas sēdē lēmusi valdība.

Kā informēja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), otrdien valdība atbalstīja IZM izstrādāto priekšlikumu sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un Ekonomikas ministriju par laboratorijas izveidi individuālo aizsardzības līdzekļu akreditētai testēšanai.

Ministrijā norādīja, ka jaunā laboratorija tiks veidota uz Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) bāzes. Tās izveidē iesaistīsies arī Rīgas Stradiņa universitāte un tās sastāvā esošais Darba drošības un vides veselības institūts, Latvijas Biomedicīnas pētniecības un studiju centrs, kā arī Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR.

"Laboratorija ļaus arī Latvijas ražotājiem operatīvi pārbaudīt savu produktu atbilstību standartiem un izsniegs dokumentāciju, lai Latvijā ražotos individuālos aizsardzības līdzekļus varētu piedāvāt visās Eiropas Savienības (ES) valstīs," uzsvēra IZM.

Ministrijā skaidroja, ka šādas laboratorijas izveide ir ļoti svarīga, tā kā Covid-19 izplatība joprojām turpinās un pieprasījums pēc medicīniskajām maskām un individuāliem aizsardzības līdzekļiem visā pasaulē joprojām ir milzīgs. "Šobrīd Latvija, līdzīgi kā citas ES valstis, aizsarglīdzekļu pārbaudes rezultātus no akreditētām testēšanas laboratorijām spiesta gaidīt mēnešiem ilgi," piebilda ministrijā.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) uzsvēra, ka šādas laboratorijas izveide sniegs pienesumu arī augstākās izglītības un zinātnes sistēmā, piemēram, dodot iespēju RTU un viņu sadarbības partneriem attīstīt jaunas studiju programmas, sagatavot augstākās kvalifikācijas speciālistus, dodot impulsu tekstila nozares attīstībai Latvijā - īpaši inovatīvai un radošai pieejai individuālo aizsardzības līdzekļu izstrādāšanā.

Ministrijā atgādināja, ka jau tagad pateicoties valsts pētījumu programmai Covid-19 seku mazināšanai RTU radīti vairāki inovatīvi aizsargtērpi. To atbilstības pārbaude, ražošanas procesu optimizācija nav iespējama bez šādas laboratorijas izveides.

Paredzēts, ka laboratorijā notiks arī speciālo aizsargtērpu akreditēta testēšana militārā personāla vajadzībām.

Pēc IZM paustā, individuālo aizsardzības līdzekļu atbilstība kvalitātes standartiem ir ārkārtīgi nozīmīgs faktors sabiedrības drošības paaugstināšanai, lai pēc iespējas novērstu Covid-19 infekcijas izplatību gan mediķu un pedagogu vidū, gan citās augsta riska profesijās un nozarēs, kur paredzēta masku un individuālo aizsardzības līdzekļu lietošana.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas