Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Studentu apvienība aicina rast finansējumu Covid-19 testu veikšanai studējošajiem ar iesāktu vakcinēšanās kursu

Latvijas Studentu apvienība aicina Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) nodrošināt Covid-19 testu veikšanu no valsts budžeta līdzekļiem tiem studējošajiem, kuri ir sākuši vakcinācijas kursu, saņemot pirmo vakcīnu, kā arī ārzemju studējošajiem, kuri gaida uz vakcinācijas sertifikāta pielīdzināšanu Latvijā, līdzīgi kā tas tiek darīts ar citām izglītojamo grupām vispārējās un vidējās izglītības līmenī.

Šī gada 17.augustā apstiprināti grozījumi Ministru kabineta noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, norādot, ka augstāko izglītības iestāžu studiju programmas apguvē klātienē piedalās studējošie tikai ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Vienlaikus, ievērojot Covid-19 epidemioloģiskās prasības, kā arī pārejas periodā - līdz 10.oktobrim - augstāko izglītības iestāžu studiju programmu apguvē klātienē var piedalīties arī studējošie ar apliecinājumu par Covid-19 negatīvu testu, kurš veikts pēdējo 48 stundu laikā.

Kā norādīja apvienība, šobrīd Covid-19 testēšanas izdevumus no personīgajiem līdzekļiem sedz gan studējošie, kuri ir sākuši vakcinācijas kursu, gan ārzemju studējošie no trešajām valstīm, kur vakcinācija notiek ar Latvijā neapstiprinātām vakcīnām, kas vēl gaida vakcinācijas sertifikāta pielīdzināšanu - pēc Latvijas Studentu apvienības pieejamajiem datiem, tas aizņem aptuveni 45 dienas.

Covid-19 testu veikšana studējošajam aptuveni izmaksā līdz 480 eiro mēnesī, kas ir 2,4 reizes vairāk nekā valsts budžeta stipendijas paaugstinātajā apmērā, turpretī skolēniem pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē Covid-19 testu veikšanu apmaksā no valsts budžeta līdzekļiem.

Kā skaidroja apvienībā, laika periods no grozījumu izsludināšanas līdz 2021./2022.mācību gada rudens semestra sākumam ir bijis pārāk īss, lai studējošais izietu pilnu vakcinācijas kursu un būtu bijis laiks izvērtēt personīgās finansiālās iespējas piedalīties studiju procesā, regulāri veicot Covid-19 testu. 

"Lai studējošie spētu pilnvērtīgi piedalīties studiju procesā un kvalitatīvi apgūt augstākās izglītības iestādē izvēlēto studiju programmu klātienē, Latvijas Studentu apvienība lūdz IZM nodrošināt valsts apmaksātu testēšanu pret Covid-19 studējošajiem, kas ir sākuši vakcinācijas procesu vai gaida uz sertifikāta pielīdzināšanu," uzsvēra apvienība. 

Organizācija norādīja, ka Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes pārvaldībā ir jāņem vērā augstākās izglītības pieejamības aspekts. Ja studējošie ir izrādījuši gatavību vakcinēties, lai iegūtu kvalitatīvu augstāko izglītību klātienē, neapdraudot augstākās izglītības iestāžu darbinieku un citu studējošo veselību, tad valdībai būtu jānāk pretī studējošajiem, kuri ir sākuši vakcinācijas kursu, un jānosedz Covid-19 testu izmaksas no valsts budžeta līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas