Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Levits: 11.novembris ir mūsu valstsgribas apstiprinājuma diena

Uzvara pār Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī deva ticību Latvijai un pārliecību par saviem spēkiem, pirmdien, 11.novembra krastmalā uzrunājot Lāčplēša dienas militārās parādes un tautas gājiena dalībniekus, sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

"Tā bija uzvara ne tikai pār konkrētiem ienaidniekiem, bet arī pār neticību saviem spēkiem un savai valstij. Lāčplēša diena ir mūsu valstsgribas apstiprinājuma diena," uzsvēra Levits.

"Latvijas valsts pamatā ir mūsu tautas negrozāmā valstsgriba - griba uzturēt pašiem savu neatkarīgu valsti un pašiem lemt par savu nākotni," sacīja prezidents, "ja kāds vaicātu, kā varētu sajust vai saskatīt valstsgribu, mēs droši varam atgādināt par mūsu armijas un mūsu tautas uzvaru pār Bermontu pie Rīgas."

Valsts prezidents uzrunā uzsvēra, ka pirms 100 gadiem bija pienācis kritisks brīdis Latvijas valstiskumam, kad pirms gada dibinātā valsts varēja zaudēt visu.

"Cīņas un uzvara pār Bermontu bija pagrieziena punkts, kad cīņai cēlās visa tauta," sacīja Levits.

"Latvijas armijā pieteicās brīvprātīgie, kuri bija gatavi ar ieročiem rokās aizstāvēt Latviju. Sabiedrība iesaistījās ar ziedojumiem un palīdzību armijas uzturēšanā un apgādē, rūpēs par ievainotajiem. Visa tauta bija frontē par Latviju, pret tās ienaidniekiem," uzsvēra prezidents, "uzvara pār Bermontu deva to ticību Latvijai un pārliecību par savu spēku, kas ļāva atbrīvot Latvijas zemi un pabeigt brīvības cīņas pašiem saviem spēkiem un savā neatkarīgā valstī."

Pēc prezidenta vārdiem, 11.novembrī mēs simboliski svinam mūsu uzvaru neatkarības karā. "Tā bija uzvara ne tikai pār konkrētu ienaidnieku. Tā bija uzvara pār neticību saviem spēkiem, neticību savas valsts neatkarībai un nākotnei. Tā bija uzvara pār palikšanu malā un vienaldzību pret kopējo labumu."

Viņš uzsvēra, ka gadsimtu senās cīņas pierādīja, ka valsti nosargāt nevar tikai karavīri vieni paši, to var tikai tauta visa kopā. "Arī tagad veidojam visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu un nepaliksim vienaldzīgi malā, kad jāiestājas par Latviju," teica Levits.

"Nekad neļausim neticībai savas valsts nākotnei un neatkarībai mūs uzvarēt! Nekad nepaliksim vienaldzīgi malā, kad jāiestājas par Latviju!" aicināja Levits, "mūsu tautas Lāčplēša cilts spēks ir neuzvarams, ja mēs esam kopā par Latviju un mūsu valstsgriba ir stipra."

Aģentūra LETA novēroja, ka militārajā parādē no 11.novembra krastmalas pāri Akmens tiltam uz Latvijas Nacionālo bibliotēku jeb Gaismas pili devās karavīru, zemessargu, robežsargu, policijas un ugunsdzēsēju vienības, tostarp viena apakšvienība, kas bija tērpta vēsturiskajās uniformās ar vēsturiskajām bruņucepurēm.

Parādes priekšgalā pāri Akmens tiltam devās valsts augstākās amatpersonas un Nacionālo bruņoto spēku komandieri.

Pēc militārajām vienībām tautas gājienā pāri Akmens tiltam pievienojās vairāki tūkstoši cilvēku - gan lāpu gājiena dalībnieki, gan tie skatītāji, kas bija devušies iedegt svecīti pie Rīgas pils mūriem un vērot parādi.

Pirms tam ap plkst.19 lāpu gājiena dalībnieki Daugavā ielaida uguns plostu, kurš tika izdedzināts ar Brāļu kapos no mūžīgās uguns aizdedzināto lāpu liesmu.

Jau pirms plkst.19 pie Rīgas pils mūra un tā pakājē bija izvietotas tūkstošiem svecīšu, vakara laikā cilvēki turpināja nākt pie pils un novietot savas svecītes.

Ielaižot Daugavā uguns plostu un novietojot svecītes pie pils mūra, cilvēki dziedāja patriotiskās karavīru dziesmas, novēroja LETA.

 

Top komentāri

Udo
U
Interesanti, vai šeit ar skribelēšanu aizrāvušies tikai kremļa pakalpiņi vai arī Lemberga un Šlesera apmaksāti PR puiši un meitenes. Šķiet, ka Šķēlem jau nu nevajadzētu tik traki vemt par savu valsti un tās prezidentu.
to Vaislsmīlis
t
Ja reputācija atrodas sēžamvietā, tad vajadzības to bojāt nav nekādas. Atliek vien Dienas komentāru daļā nokārtoties!
Latvijastēls
L
Ienaidnieks - latvju valstsgribas ierosinātājs. Nav riktīga ienaidnieka - šļaugana valstsgriba!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas