Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lidosta Rīga tuvākajos gados plāno palielināt pārvadāto pasažieru skaitu līdz 7 miljoniem

Starptautiskā lidosta "Rīga" šogad neplāno palielināt pārvadāto pasažieru skaitu, jo uzskata, ka pēc pērnā gada klientu skaita krituma šis uzskatāms par stabilizācijas gadu, kad pasažieru skaits varētu būt identisks pērnajam gadam, "LETA+" norāda lidostas valdes priekšsēdis Aldis Mūrnieks.

Viņš gan arī informē, ka nākotnē plānots palielināt lidostas kapacitāti līdz septiņiem miljoniem pasažieru gadā. Līdzšinējais rekords sasniegts 2011.gadā - 5,1 miljons pasažieru. Patlaban ir uzsākts lidostas pasažieru termināļa piebūves projekts, kuru plānots pabeigt pēc pāris gadiem, un tad arī pieaugs lidostas kapacitāte līdz septiņiem miljoniem pasažieru. Tā izmaksas tiek lēstas vairākos desmitos miljonu latu.

Mūrnieks norāda, ka patlaban lidostā notiek 81 miljona latu vērti infrastruktūras rekonstrukcijas darbi, kas nozīmē, ka naktī lidosta nevar uzņemt lidmašīnas, jo šajā laikā būvnieki steidz veikt skrejceļa remontdarbus. Līdz ar to nākas lidsabiedrībām atteikt, ja tās šajā laikā izsaka vēlēšanos izmantot lidostas pakalpojumus, līdz ar to, ja izdotos noturēt pērn apkalpoto pasažieru skaita līmeni, tas būtu sasniegums, uzskata Mūrnieks.

Plānots, ka izaugsmes gadi būs nākamie, kad pakāpeniski varētu pieaugt apkalpoto pasažieru skaits. Tieši infrastruktūras uzlabošana ļautu stundā apkalpot par 15 lidmašīnām vairāk nekā tagad - 30 lidmašīnas.

Aviācijas eksperts Tālis Linkaits norāda, ka lidostas pašreizējais pasažieru terminālis jau ir pārsniedzis savas kapacitātes robežas - tas ir celts 2,5 miljoniem pasažieru un ar dažādiem uzlabojumiem piemērots 4,5 miljoniem pasažieru. Termināļa modernizācija tika plānota jau sen. "Diemžēl Aināra Šlesera ambiciozie plāni nobremzēja termināļa rekonstrukciju. Parasti lidostas termināļus būvē ar zināmu rezervi, lai tūlīt pēc uzcelšanas nebūtu atkal jāpārbūvē, tāpēc septiņu miljonu pasažieru terminālis noteikti ir labs risinājums un derēs tuvākos piecus gadus," uzsver Linkaits.

Viņš gan norāda, ka patlaban izteikt prognozes par pasažieru skaita izmaiņām pēc pāris gadiem ir riskanti, jo pasažieru skaita izmaiņas nosaka lidostā darbojošos aviokompāniju biznesa plāni. Rīgas lidosta esot cieši saistīta ar "airBaltic" plāniem un spēju audzēt pārvadāto pasažieru skaitu. Ņemot vērā, ka "airBaltic" šogad saņem četras jaunas "Dash Q400" lidmašīnas, šogad varot prognozēt Rīgas lidostā pārvadāto pasažieru skaitu atgriežamies 2011.gada līmenī - ap pieciem miljoniem pasažieru, atšķirībā no Mūrnieka optimistiskāks ir Linkaits. Viņš arī skaidro, ka 2014.gadā beidzas "Ryanair" līgums ar lidostu, savukārt šīs kompānijas lēmums palikt lidostā vai pamest to varbūtiski mazināt lidojumu skaitu, kā arī samazināt Rīgas lidostas apkalpoto pasažieru skaitu.

Kā ziņots, pēc 81 miljonu latu vērtās VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" infrastruktūras uzlabošanas projekta realizācijas palielināsies lidmašīnu apkalpošanas kapacitāte, tāpat sliktos laikapstākļos lidmašīnas būs retāk jānovirza uz kaimiņvalstu lidostām.

Līdz šim projekta realizācija rit pēc plāna. 2013.gadā plānots pilnībā izbūvēt jaunu manevrēšanas ceļu E daļā, trešā perona pirmo kārtu un ziemeļu atledošanas laukumu. Kopumā visu projektu plānots pabeigt 2015.gada vidū.

2013.gada 1.maijā VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" sāka būvdarbu veikšanu projekta "Starptautiskās lidostas "Rīga" infrastruktūras attīstība" ietvaros. Projektu līdzfinansē Kohēzijas fonds 41 114 034 latu apmērā, savukārt 8 255 847 lati piešķirti no valsts budžeta. Projekta mērķis ir paaugstināt gaisa ceļojumu drošības standartus, palielināt lidostas kapacitāti un vides apstākļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas