Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielo datu samitā Rīgā liks pamatus Eiropas līderībai mākslīgā intelekta jomā

Vadošais Eiropas valodu tehnoloģiju uzņēmums Tilde 26. - 28. jūnijā Rīgā uzņems vērienīgāko Eiropas pasākumu lielo datu un mākslīgā intelekta (AI) jomā – Lielo datu privātās un publiskās partnerības samitu BDV PPP Summit, portālu Diena informē uzņēmuma Tilde pārstāvji. Tajā piedalīsies ap 200 lielo datu un mākslīgā intelekta ekspertu un Eiropas Savienības (ES) politikas veidotāju. Samita mērķis ir apzināt AI jomas, kurās Eiropa var kļūt par globālu līderi, un veidot publisko un privāto partnerību šīs līderības nodrošināšanai.

"Kā samita līdzorganizētāji esam pagodināti pirmo reizi Rīgā uzņemt Eiropas izcilākos prātus lielo datu un mākslīgā intelekta jomā. Tā ir vienreizēja iespēja mums kopā ar pārējiem samita dalībniekiem apzināt, kā izmantot lielos datus kopā ar mākslīgo intelektu, lai risinātu Eiropas ekonomiskās un sociālās problēmas. Mums īpaši rūp, lai mākslīgais intelekts respektētu Eiropas pamatvērtības un lai tas vienlīdz labi saprastu gan lielās, gan mazās valodas. Latvijas inovācijas publiskajā un privātajā sektorā var kalpot par piemēru citām Eiropas valstīm, kā attīstīt daudzvalodīgu mākslīgo intelektu,” norāda Tilde valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs.

Pasākumā piedalīsies Eiropas vadošie industrijas un akadēmiskā sektora pārstāvji, lai veicinātu starpnozaru sadarbību un veidotu stratēģiju Eiropas līderībai lielo datu un mākslīgā intelekta jomās. Samitā aicināti piedalīties arī Latvijas informācijas tehnoloģiju speciālisti, lai veidotu jaunus kontaktus, iesaistītos sadarbības programmās un uzzinātu par nākotnes atbalsta iespējām. Reģistrācija samitam šeit.

Samitā tiks apspriests, kā izveidot plašu Eiropas mēroga sadarbību mākslīgā intelekta jomā starp lieliem un maziem uzņēmumiem, jaunuzņēmumiem, pētniecības centriem un izglītības iestādēm (AI PPP). Šo publisko un privāto partnerību iniciējusi Eiropas Lielo datu asociācija (BVDA), Robotikas tehnoloģiju asociācija (euRobotics) un Eiropas Komisija (EK). EK pārstāvji kopā ar publiskā un privātā sektora pārstāvjiem izvērtēs līdz šim sasniegto, izvirzīs Eiropas ambīcijas nākamajai desmitgadei, kā arī ES atbalstu lielo datu un mākslīgā intelekta iniciatīvu finansēšanai. Plānots, ka, sākot ar 2020. gadu, EK katru gadu ieguldīs 1 miljardu eiro Eiropas mākslīgā intelekta pētniecībā un attīstībā.

Samita konferencē uzstāsies tādi pasaules līmeņa uzņēmumi kā SAP, Siemens, Boeing, Philips u.c. Piedalīsies arī vērienīgāko organizāciju IoT Forum, Big Data Value Association, euRobotics, Wold Wide Web Consortium, Eiropas Komisijas lēmējpersonas un vadošo pētniecības centru, piemēram, Hārvarda universitātes un Vācijas Mākslīgā intelekta centra (DFKI) pētnieki. Samitā uzstāsies arī Latvijas pārstāvji - ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro, Andrejs Vasiļjevs (Tilde), Juris Binde (LMT), Edmunds Beļskis (VARAM), Andris Ambainis (Latvijas Universitāte).

Samitā ietvaros notiks arī dažādi darbsemināri, jaunāko inovāciju izstāde, Eiropas Lielo datu asociācijas ģenerālā asambleja, un lielo datu publiskās un privātas partnerības vadības komitejas sanāksme. Plašāka informācija par samitu un detalizēta programma pieejama šeit.

Spēcīgas datu ekonomikas izveidošana ir viens no EK galvenajiem mērķiem, kura sasniegšanā no 2016. - 2020. gadam tiek ieguldīts vairāk nekā 2,5 miljardi eiro. Tā īstenošanai EK ir noslēgusi publisko un privāto partnerību ar industriju un akadēmisko sektoru. Nākamajā finansēšanas periodā (2021.-2027.) tiek plānots fokusēties uz mākslīgā intelekta jomu un būtiski palielināt finansējumu pētniecībā un attīstībā.

Samitu organizē BDVA un EK sadarbībā ar vadošo Eiropas valodu tehnoloģiju uzņēmumu Tilde un Latvijas Republikas Vides un reģionālās attīstības ministriju.

Lielo Datu asociācija (The Big Data Value Association - BDVA) ir industrijas izveidota bezpeļņas organizācija, kas apvieno vairāk nekā 200 biedru no visas Eiropas. Tā ir EK partneris lielo datu privātās un publiskās partnerības programmas ieviešanā, lai īstenotu kopīgu redzējumu par to, ka Eiropa ir pasaules līdere lielo datu pievienotās vērtības radīšanā. Organizācijas mērķis ir attīstīt inovāciju ekosistēmu, kas veicinās datu un mākslīgā intelekta virzītu digitālu transformāciju Eiropā, lai sniegtu maksimālu ekonomisko un sociālo labumu, uzturētu Eiropas vadošo lomu šajās jomās.

Tilde ir viens no Eiropas vadošajiem valodas tehnoloģiju uzņēmumiem un Lielo Datu asociācijas biedrs. Attīstot mākslīgā intelekta tehnoloģijas, Tilde nodrošina atbalstu valodu dzīvotspējai digitālajā laikmetā. Uzņēmuma izstrādātie risinājumi ietver mašīntulkošanas sistēmas, virtuālos asistentus, tērzēšanas botus, runas atpazīšanu un runas sintēzi, pareizrakstības rīkus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas