Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LIZDA vienojas beztermiņa streiku sākt 19.septembrī

Latvijas Izglītības un zinātnes pedagogu arodbiedrības (LIZDA) plānotais pedagogu streiks sāksies 19.septembrī, aģentūrai LETA pastāstīja LIZDA vadītāja Inga Vanaga.

Kā skaidro Vanaga, streiks sāksies 19.septembrī, jo ir nepieciešams laiks veikt dažādus tehniskos darbus, piemēram, iesniegt ar streiku saistītu dokumentāciju. Streiks būs beztermiņa, un tā laikā pedagogi nepildīs darba pienākumus, nenodarbosies ar bērnu pieskatīšanu un neuzturēsies darba vietās.

Lai gan šodien LIZDA padomes sēdē norisinājās diskusijas ar izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci (K), arodbiedrība uzskata, ka streika plānošana un pats streiks tiks pārtraukts tikai pēc valdības lēmuma apmierināt LIZDA izteiktās divas prasības.

Viena no prasībām ir sabalansēta darba slodze. Kā skaidro Vanaga, arodbiedrība nepiekrīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājumam, ka darba slodzi sabalansēs līdz 2028.gadam. Šis process esot pārāk ilgs, un to nevarot atļauties ar līdzšinējām problēmām.

Savukārt otrā prasība ir panākt, lai valdība pildītu spēkā esošo Izglītības likuma normu par pedagogu atalgojuma grafiku, to saskaņojot ar algas aprēķina principiem.

Pašreiz ministrijai esot plāns jauno atalgojuma grafiku iesniegt 1.septembrī, tomēr, kā norāda Vanaga, līdz 1.septembrim jau tiks izplānots valdības budžets 2023.gadam, tādējādi šis grafiks nākamajā gadā nestāsies spēkā. LIZDA pieprasa pedagogu algas pielikuma apstiprināšanu valdībā.

Vanag izceļ, ka streikošanas lēmums nav pieņemts ar lielu sajūsmu un prieku, bet citas izvēles neesot, ja raugās uz to, kā gadiem ilgas problēmas netiek risinātas.

Tomēr Vanaga arī izceļ, ka nozares ministrijai ir mēnesis laika, lai novērstu streiku, tādējādi streikošana būs atkarīga no politiķu pretimnākšanas.

Tiks veidota LIZDA streika komiteja, ko vadīs Vanaga. Viņa organizēs streiku un pārstāvēs arodbiedrības biedru intereses streika sarunās ar nozares pārvaldes institūciju un valsts amatpersonām. No 24.augusta līdz 7.septembri tiks organizēts izlīgšanas komisijas darbs ar IZM par LIZDA prasībām.

Papildus LIZDA plāno vērsties pie visām nozares organizācijām un lūgt tām rakstiski apliecināt viņu atbalstu arodbiedrībai, kā arī LIZDA vērsīsies pie pašvaldībām un lūgs, lai tās atbalsta savus pedagogus.

Kā ziņots, LIZDA šīs vasaras sākumā rīkoja protesta akciju, pēc kuras paziņoja, ka aicinās skolu pedagogus no septembra sākt beztermiņa streiku. Kā skaidroja Vanaga, arodbiedrība vairāk nerīkos piketus vai gājienus, jo politiķi nespējot šādu protestu laikā "atrast kompromisu" un pildīt LIZDA prasības.


Ziņa papildināta 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas