Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LTRK aptauja: 84% jauno vecāku labprāt strādātu bērnu kopšanas atvaļinājumā

Bērnu kopšanas atvaļinājumā esošas personas 84,3% gadījumā labprāt turpinātu strādāt, visbiežāk izvēloties ceturtdaļslodzi vai pusslodzi, aptaujā noskaidrojusi Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

LTRK veiktajā aptaujā piedalījās 1467 respondentu un, tika noskaidrots, ka no 1286 respondentiem, kuri šobrīd bērna kopšanas atvaļinājumā nestrādā, 84,3% labprāt turpinātu darba gaitas, ja nezaudētu vecāku kopšanas pabalstu, un tikai 15,7 % izvēlētos neturpināt darba gaitas.

Jautāti, kādu darba slodzi viņi vēlētos veikt, ja būtu iespēja strādāt, lielākā daļa jeb 52,2% pauda, ka vispiemērotākā būtu ceturtdaļslodze, bet 42,2% - pusslodzi. 5,6% respondentu sacīja, ka varētu apvienot bērna kopšanu arī ar pilnas slodzes darbu.

"Laikā, kad darbaspēka problēma turpina pieaugt, nepieciešams apzināt iespējas tepat pieejamo cilvēku iesaistīšanai darba tirgū, tādēļ aptaujas dati ir ļoti noderīgi, lai zinātu, kā virzīties tālāk jau uzsāktajās sarunās ar Labklājības ministriju, lai iniciētu izmaiņas normatīvajos aktos," sacīja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, piebilstot, ka mazie un vidējie uzņēmumi arvien biežāk pauž gatavību nodarbināt jaunos vecākus, taču daudziem šķērslis ir vecāku pabalsta samazināšana tad, ja viņi vēlas piestrādāt.

Aptaujā noskaidrots, ka papildu vecāku pabalstam, 20,7% gadījumos saņemtu papildu ienākumus līdz 200 eiro, savukārt lielākā daļa jeb 43,9% norādīja, ka ieņēmumi veidotu no 201 līdz 430 eiro mēnesī. 25,4% respondenti rēķinātos ar 431 līdz 800 eiro, bet 10% sacīja, ka visdrīzāk saņemtu pat vairāk nekā 800 eiro mēnesī, ja nezaudējot bērnu kopšanas atvaļinājumā saņemto pabalstu, būtu iespējams papildu strādāt.

Aptaujas respondenti norāda, ka, ja tie izvēlētos strādāt bērna kopšanas atvaļinājumā, visbiežāk jaundzimušie tiktu uzticēti auklēšanai vecvecākiem, otram vecākam vai auklei, bet samērā bieži tika pausta arī atbilde, ka varētu bērnu pieskatīt arī paši, ja būtu iespēja strādāt attālināti no mājām.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk nekā 2350 individuāli biedri un vairāk nekā 60 uzņēmēju biedrības. LTRK individuālo biedru - uzņēmumu - apgrozījums 2016.gadā pārsniedza 13,6 miljardus eiro.

Top komentāri

Labklājības ministrija čakarē vecāk
L
kuri bērnu aprūpē un strādā uz pusslodzi!
eksis
e
bet kurš tad kops bērnu?
bb
b
mļe, tā nu noteikti ir smadzeņu skalošana... bērnam līdz trīs gadu vecumam būtu jāsēž mājās, un labākajā gadījumā ar mammu, un cik zinu mammu, viņas ir par... rīgas "mēsli" laikam maksāt negrib...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas