Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LTRK pārstāve: Minimālo VSAOI sistēmas dēļ mazie uzņēmumi pakļauti bankrota riskam

Ieviešot minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) nepilna laika nodarbinātajiem, mazie uzņēmumi pakļauti bankrota riskam, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) domnīcas Futurum Latvia vadītāja Agnese Paegle, atsaucoties uz Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Ekonomikas institūta izpētīto.

Institūta eksperti, izvērtējot izmaiņas minimālajās VSAOI, kas stājās spēkā no 1.jūlija, esot secinājuši, ka, ieviešot minimālās VSAOI nepilna laika nodarbinātajiem, visaugstākais slogs uzvelts tieši šādā veidā strādājošajiem.

Paegle apgalvo, ka politiķi par galveno prioritāti izvirzīja nodokļu iekasēšanu lielākos apjomos, nevis mazās uzņēmējdarbības stimulēšanu, kas ir īpaši aktuāla krīzes periodā un attālākajos valsts reģionos.

Viņa uzskata, ka pēc šīm izmaiņām, pirmkārt, pieaugs ēnu ekonomika, jo tiks slēpti ienākumi un vairosies aplokšņu algas. Otrkārt, mazie uzņēmumi tikšot pakļauti bankrota riskam, jo pat tad, ja darba devēji uzrādīs visus ienākumus un maksās visus nodokļus, pieaugs preču un pakalpojumu cenas, kā rezultātā šīs preces un pakalpojumi vairs nebūs konkurētspējīgi. Treškārt, palielināšoties bezdarba līmenis, jo darba devēji izvairīšoties pieņemt darbā darbiniekus uz nepilnu laiku.

Pēc Paegles domām, būtu jāatsakās no jaunās minimālo VSAOI sistēmas nepilna laika nodarbinātajiem un jāievieš pakāpeniska efektīvāka sistēma. Viņasprāt, pakāpeniskums būtu attiecināms gan uz minimālo VSAOI ieviešanas termiņu, gan paredzamo iemaksu apmēru. 

LTRK ir uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies 6000 visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi un to biedrības.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas