Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
LŽA vadītāja Rita Ruduša

LŽA pieprasa nekavējošu Maltas žurnālistes nāves apstākļu izmeklēšanu

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) pauž dziļu satraukumu par Maltas pētnieciskās žurnālistes Dafnes Karuanas Galicias nogalināšanu un pieprasa nekavējošu un neatkarīgu viņas nāves apstākļu izmeklēšanu.

Asociācijā aģentūru LETA informēja, ka LŽA pievienojas citām pasaules žurnālistu un preses brīvības organizācijām, kas paudušas satraukumu un pieprasījušas Maltas varas iestāžu nekavējošu rīcību. Paziņojumus publicējušo organizāciju vidū ir Reporters Without Borders, Index for Censorship, Article 19, Comittee to Protect Journalists un citi.

LŽA valdes priekšsēdētāja Rita Ruduša uzsvēra, ka pētnieciskās žurnālistes nogalināšana Eiropas Savienības valstī ir uzbrukums neatkarīgajai žurnālistikai, kas demokrātiskā sabiedrībā pilda vitāli svarīgo sargsuņa funkciju. "Demokrātiskas valsts valdībai ir jānodrošina apstākļi, kuros neatkarīga žurnālistika var brīvi, bez bažām par fiziskiem draudiem žurnālistiem, pildīt savus uzdevumus," norādīja Ruduša.

Kā ziņots, simtiem cilvēku otrdien Maltā sapulcējās uz demonstrāciju, lai pieprasītu taisnīgumu žurnālistes Dafnes Karuanas Galicias slepkavības lietā.

53 gadus vecā žurnāliste, kura atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu un citas delikātas tēmas, tika nogalināta pirmdien automašīnas sprādzienā netālu no viņas mājas. Pieprasot saukt pie atbildības slepkavas, simtiem cilvēku otrdien sapulcējās pie galvenā tiesas nama Valletā.

Tikmēr Maltā ieradušies Nīderlandes kriminālistikas eksperti, lai izpētītu sprādziena vietu. Viņiem vēlāk pievienosies izmeklētāji no ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB).

Reaģējot uz mediju ziņoto, Maltas policija paziņoja, ka pēdējo divu nedēļu laikā policija neesot saņēmusi nekādus ziņojumus par draudiem pret Karuanu Galiciu.

Karuanas Galicias dēls pēc mātes nāves pārmeta Maltas valdībai, ka tās vadībā valstī uzplaukusi "nesodāmības kultūra". "Mana māte tika noslepkavota, jo nostājās starp likuma varu un tiem, kas mēģināja to pārkāpt," sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja žurnālistes dēls Metjū Karuana Galicia.

Viņš atklāja, ka savām acīm redzējis degošo automašīnu un mātes sakropļoto līķi uzreiz pēc sprādziena. "Tā nebija parasta slepkavība. (..) Mēs esam tauta, kas atrodas karā pret valsti un organizēto noziedzību, kas kļuvušas neatšķiramas," viņš piebilda.

Karuana Galicia atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu, kurā bija iejaukti arī divi Maltas valdības ministri, un kas galu galā noveda pie parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām jūnijā.

Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Igaunijas Eiropas lietu ministra vietnieks Mati Māzikass nodēvēja šo slepkavību par "nepieņemamu uzbrukumu vārda brīvībai un demokrātijai". "Vainīgie ir jāsauc pie atbildības," viņš uzsvēra.

Arī Eiropas Komisija (EK) pauda šoku par Karuanas Galicias nāvi, norādot, ka tas, acīmredzot, bijis mērķtiecīgs uzbrukums.

Organizācijas, kas pārstāv žurnālistus, tostarp Starptautiskā Žurnālistu federācija un Eiropas Žurnālistu federācija pieprasījušas rūpīgu izmeklēšanu šajā lietā, norādot, ka tas bijis skaidrs uzbrukums preses brīvībai.

 

Top komentāri

Vai tādēļ lietas notiks citādi?
V
?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas