Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Magoņa lietas tiesnesis saņēmis rājienu un negatīvu novērtējumu

Tiesnešu disciplinārkolēģija ir piemērojusi disciplinārsodu - rājienu - Vidzemes rajona tiesas tiesnesim Kārlim Jansonam, kurš sodīts par "ex parte" sarunām jeb sarunām bez abu pušu dalības, kā arī pavasarī Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija par viņu sniegusi negatīvu novērtējumu, lasāms disciplinārkolēģijas lēmumā.

Tiesnesis Jansons atpazīstamību iemantoja, jo viņam tika iedalīts skatīt krimināllietu, kurā par kukuļošanu apsūdzēts bijušais VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis un Igaunijas miljonārs Oļegs Osinovskis.

Disciplinārkolēģijas lēmumā skaidrots, ka pērn 10.jūnijā, izskatot administratīvā pārkāpuma lietu, Jansons pieļāvis "ex parte" sarunas. Attiecīgi tiesnesis ārpus tiesas zāles divatā ar pie administratīvās atbildības sauktās personas aizstāvi, nepieaicinot pašvaldības policijas pārstāvi, ir divas reizes sarunājies par izskatāmo lietu, kā arī norādījis uz konkrētiem iesniedzamiem pierādījumiem administratīvā pārkāpuma lietā, kas pēc tiesneša ieskata bijuši svarīgi lietas objektīvai izlemšanai. 

Tāpat tiesnesis tiesas sēdes laikā ar aizstāvi ir klusu sarunājies pie tiesas galda, tādējādi liedzot otrai pusei dzirdēt sarunu un piedalīties tajā. Turklāt tiesnesis, sākot skatīt lietu, nav pārbaudījis pie administratīvās atbildības saucamās personas un viņa aizstāvja personu apliecinošus dokumentus, nav pārbaudījis lietas dalībnieku pilnvaras, bet pēc paskaidrojumu sniegšanas nosaucis pie atbildības sauktās personas aizstāvja vārdu un uzvārdu, kas papildus varēja radīt iespaidu, ka tiesnesim aizstāvis ir personiski pazīstams un bauda īpaši labvēlīgu attieksmi, skaidrots disciplinārkolēģijas lēmumā. 

Savos paskaidrojumos disciplinārkolēģijai Jansons pieļāvis, ka tiesas sēdes pārtraukumā garāmejot ir pieteicēja pārstāvim izteicis savu personisko viedokli par to, vai nebūtu lietderīgi iegūt papildu pierādījumus, ar kuru palīdzību varētu pilnīgāk noskaidrot objektīvo patiesību lietā. 

Arī Tiesnešu ētikas komisija sēdē Jansons nenoliedza "ex parte" sarunas, ka koridorā, ejot garām aizstāvim, viņu uzrunājis un jautājis, ko viņš domā par to, vai lietā nevajadzētu papildu pierādījumus. Tiesnesis norādīja, ka sarunas mērķis bijis noskaidrot objektīvo patiesību lietā.

Lēmumā arī skaidrots, ka tiesnesim disciplinārsodi ir uzlikti jau iepriekš, tomēr patlaban tie jau ir dzēsti. Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija pērn augustā veiktajā tiesneša profesionālās darbības novērtēšanā ir sniegusi negatīvu atzinumu. Savukārt Vidzemes rajona tiesas priekšsēdētāja maijā sniegtajā atsauksmē par tiesneša darbu ir norādīts, ka neveiksmīgas procesa vadīšanas dēļ ir izskanējusi tiesu kompromitējoša informācija masu saziņas līdzekļos, kas apliecina, ka tiesnesim ir nepieciešams pilnveidot procesa vadīšanas kvalitāti. 

Vienlaikus norādīts, ka tiesnesis izrāda vēlmi pilnveidoties. Vidzemes rajona tiesas priekšsēdētāja novembrī sniegtajā raksturojumā ir norādīts, ka tiesnesis neprot pareizi izmantot procesuālās normas taisnīga nolēmuma sasniegšanai, tomēr cenšas uzlabot procesa vadību, uz kritiku vai ieteikumiem reaģē pozitīvi un izprot nepieciešamību mainīties.

Ņemot vērā minēto, Tiesnešu disciplinārkolēģija nolēma Jansonam piemērot disciplinārsodu - rājienu. 

Jau vēstīts, ka Tiesnešu disciplinārkolēģija pērn oktobrī piemēroja piezīmi Jansonam par rupju nolaidību kādas lietas izskatīšanā, liecina publiski pieejamais disciplinārkolēģijas lēmums.

Top komentāri

Manuprāt
M
Visiem ir skaudība, ka tiesneša kungs nopelnīs no Magoņa "tumbočkas", kādus liekus simtus tūkstošu ! Cik gan skaudīgi tie cilvēki !
Sandra Briķe
S
Redziet, ja es būtu kaut ko tādu izdarījusi, mani ne tikai atceltu no amata, bet ierosinātu krimināllietu. Es nedrīkstēju ''komatu''aizmirst ielikt nolēmumā, man piekasījās par katru safabricētu sūdzību, kur lielie piedzinēji, kā Liepājas namu apsaimniekotājs u.c. nebija apmierināti, ka es prasu piedzenamo summu pamatotību, bet citi to neprasīja. Mani spriedumi bija labi saprotami un motivēti, neatkarīgi un bieži vien daļā noraidīju to, kam nav pietiekamu pierādījumu un izsaucu uguni uz sevi. Limbažu tiesas priekšsēdētāja Miķelsone jau ir īpaši ieredzēta tiesu augstākajās aprindās, jo, kad tiesu iekšējā portālā viņa ļoti juta līdzi Bičkovičam, kad to medijos blamēja par VDK aģentu, tad es teicu, kas jutīs man līdzi, kad tiku apmelota medijos par safabricētās disciplinārlietās sagrozītiem faktiem? Pazīstot šos cilvēkus, es domāju, ka vajag papētīt, kāpēc šo lietu skatīja tieši Limbažos un tieši iedala Jansonam, varbūt kaut kas jau ir jāuzņemas un jāziedo mērķa labad..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas