Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Mājsaimniecībām pienākumu izvēlēties elektrības tirgotāju varētu uzlikt nākamā gada otrajā pusē

Ātrākais laiks, kad arī mājsaimniecībām būs pienākums izvēlēties elektroenerģijas tirgotāju, varētu būt nākamā gada vidus vai, ticamāk, gada otrā puse, trešdien žurnālistus informēja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce.

Viņš skaidroja, ka ir jāveic izmaiņas normatīvajos aktos, savukārt sadales tīkla operatora AS Sadales tīkls valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis informēja, ka uzņēmums patlaban strādā pie jauna klientu portāla, kas ļaus apkalpot ievērojami lielāku klientu skaitu.

Konkrēts laiks būs jānosaka valdībai.

Pūce atzina, ka mājsaimniecību pievienošanās tirgum būs nozīmīgas izmaiņas, jo runa ir par aptuveni 900 000 lietotāju. Norises Igaunijā, kur mājsaimniecībām brīvajam tirgum būs jāpievienojas jau no nākamā gada 1.janvāra, viņaprāt, liecina, ka elektrības tirdzniecībā ieejam jaunā laikā un šī joma arvien vairāk līdzināsies mobilo sakaru sektoram.

EM pārstāvis arī norādīja, ka Igaunijas pieredze ļaus saprast, kā tas darbojas, un gūt mācību arī Latvijai.

Mājsaimniecības veido aptuveni 25% no elektrības patēriņa.

Kā ziņots, valdība vakar nolēma, ka no 1.novembra elektroenerģiju par regulētu cenu varēs pirkt tikai mājsaimniecības. Uzņēmumiem un citiem lietotājiem būs jāizvēlas kāds no elektroenerģijas tirgotājiem, maksājot vienošanās cenu. Latvijā patlaban ir reģistrēti 43 elektroenerģijas tirgotāji, bet aktīvi ir pieci. Sadales tīkla mājaslapā norādīti Latvenergo, Igaunijas enerģētikas kompānijas Eesti Energia meitasuzņēmums Latvijā Enefit, SIA Enerģijas avots, SIA BCG Riga, SIA Inter RAO Latvia.

Paredzēts, ka līdz ar jauno regulējumu brīvajam elektroenerģijas tirgum pievienosies vēl aptuveni 20 000 lietotāju, kas ir 2,3% no lietotājiem un patērē aptuveni 9,5% elektroenerģijas. Elektroenerģijas tirgū patlaban ir 5900 elektroenerģijas lietotāju, kas ir 0,7% no visiem lietotājiem un patērē ap 66% elektroenerģijas.

Latvijā tiesības iegādāties elektrību brīvajā tirgū, nevis par regulēto tarifu, mājsaimniecībām ir jau kopš 2007.gada 1.jūlija, taču tas nav bijis kā pienākums un par šo iespēju bijusi maza interese.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas