Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mediķu arodbiedrība: Valdības rīcība ir zināmā mērā noziedzīga

Valdības rīcība, mediķu atalgojuma celšanai nākamā gada budžetā atvēlot 50, nevis solītos 120 miljonus eiro, ir bezatbildīga, neprofesionāla un zināmā mērā noziedzīga, aģentūrai LETA paziņoja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Keris stāstīja, ka Latvijā līdz vidējam Eiropas Savienības (ES) rādītājam pietrūkst apmēram 700 ārstu un 7000 māsu, kas savukārt esot novedis līdz tam, ka Latvijā ir par aptuveni 7500 novēršamo nāves gadījumu vairāk nekā vidēji ES gadā.

"Šādā situācijā valdības prettiesiskā rīcība, ignorējot Veselības aprūpes finansēšanas likumā noteiktās garantijas par nozares finansējuma un darba samaksas palielinājumu nozares darbiniekiem, bez šaubām izraisīs smagas un neatgriezeniskas sekas, kā arī iedragās gan nozares darbinieku, gan iedzīvotāju uzticību valstij," sacīja Keris.

Viņš piesauca, ka jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecinot, ka vairāk nekā 70% iedzīvotāju uzskata, ka veselības aprūpei ir jāatvēl papildu finansējums. Keris domā, ka tas nozīmē, ka valdība ignorē ne tikai starptautisko sadarbības partneru ieteikumus Latvijai, bet arī iedzīvotāju vēlmes un vajadzības.

Keris sacīja, ka LVSADA vērsīsies pie Saeimas kā "pēdējā cerību bastiona", aicinot deputātus aizstāvēt viņu pašu Veselības aprūpes finansēšanas likumā nostiprināto solījumu nākamgad palielināt gan nozares finansējumu, gan visu mediķu darba samaksu par 20%.

Tāpat LVSADA vērsīšot sabiedrības uzmanību uz Valsts prezidenta Egila Levita nekonsekvenci viņa izteikumos, jo prezidenta paustajā pirms un pēc viņa ievēlēšanas, Kera ieskatā, esot vērojama divkosība. Vēl skarbāk Keris kritizēja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) un valdības rīcību šajā jautājumā, saucot to par klaju un kliedzošu dažādu dokumentu pārkāpumu.

Kā ziņots, Ministru kabinets piektdien ārkārtas sēdē lēma par 192,4 miljonu eiro sadalīšanu ministriju un neatkarīgo iestāžu prioritārajiem pasākumiem.

2020.gada budžetā papildu līdzekļi 50 miljonu eiro apmērā novirzīti mediķu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai un Veselības ministrijas (VM) prioritātēm, kaut kopumā VM prioritāro pasākumu īstenošanai veselības nozarē nākamā gada budžetā būtu nepieciešami 279 miljoni eiro, tostarp 119,7 miljoni - lai īstenotu likumā noteiktās saistības pret ārstniecības personām viņu atalgojuma palielinājumam.

Top komentāri

Deja
D
Interesanti butu uzzinat, cik liela alga ir sim tuksdirsejam Kerim?
Noziedzīgs ir ķertais Ķeris.
N
Un - ne zināmā mērā, bet gan pavisam un visā. Jau no dzimšanas.
.
.
Mediķu rīcība ir ne mazāk noziedzīga- bļaujot par zemajām algām (jā medmāsām un jaunākajam medicīnas personālam algas nav lielas!) tiek pieprasīts arvien vairāk un vairāk naudas, kas tiek izlietota gan funkcionāru algām, gan n-tajām VM aģentūrām, gan padomem, kuru locekļi saņem vismaz 100 tūkstošus gadā, gan izcili dārgām fasādēm Stradiņos. No naudas pieauguma medicīna pacientam nekļūst ne pieejamāka, ne mazāk plēsonīga, ne efektīvāka. Sistēma strādā pati sev un nu jau atgādina pūķi, kuram tiek mesta nauda ar šķipelēm rīklē, bet vienīgais, ko pūķis dara ir spļauj uguni, purkšķina un pieprasa sev arvien vairāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas