Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Melbārde mudina nekavēties ar jaunās koncertzāles būvniecību izvēlētajā vietā

Ja sāksies diskusijas, kāpēc nacionālo koncertzāli nevar būvēt Elizabetes ielā 2, paredzamā nākotnē koncertzāli neuzcels, tādu pieļāvumu aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta deputāte (EP) un bijusī kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Viņa daļēji piekrita publiskajā telpā izskanējušajam arhitektu viedoklim, ka Latvijā ir palicis ļoti maz modernisma laika arhitektūras pieminekļu un ēkas nojaukšanu zināmā mērā varētu uzskatīt par zaudējumu.

"Manuprāt, ja pēc daudziem gadiem valdība ir vienojusies par koncertzāles atrašanās vietu, tad ir jāvirzās uz priekšu un koncertzāles projekts jāīsteno. Nākamais solis ir teritorijas plānošana, jo šeit nav runa tikai par ēku, bet vietu kopumā, kad koncertzāle tiks uzbūvēta. Tāpēc ļoti svarīga ir Kultūras ministrijas un Rīgas domes pilsētplānotāju sadarbība," sacīja bijusī kultūras ministre.

Melbārde akcentēja, ka koncertzāles projekta attīstība nav viennozīmīgi vērtēts jautājums - publiskajā telpā daļa cilvēku, ieskaitot arhitektus, atbalsta koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2, citi - neatbalsta. Viņa uzsvēra, ka šādos gadījumos vienprātību ir grūti panākt.

"Atšķirīgi viedokļi pastāv vienmēr. Ja runā par vietas izvēli un ēkas arhitektūru, manuprāt, ir jāvadās pēc Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) atzinuma, jo pārvalde ir galvenais eksperts kultūras mantojuma jautājumos," sacīja politiķe.

Viņas ieskatā, valdības kopīgi pieņemtais lēmums par Rīgas koncertzāles būvniecības vietu iezīmē pirmo reizi vairāku gadu garumā, kad par to panākta politiskā vienošanās. Melbārde atzinīgi novērtēja to, ka no valsts ekonomikas atveseļošanās līdzekļiem "pēc Covid-19 laikā" finansējums plānots arī kultūras objektiem.

Viņa uzsvēra, ka koncertzāle ir nepieciešama ne tikai Rīgai, bet visai Latvijai. Galvaspilsēta jau izsenis sevi ir padarījusi kā starptautisku mūzikas centru. Tomēr, lai varētu baudīt izcilās kvalitātes mūziku, Latvijai iztrūkst kvalitatīva akustiskā koncertzāle, secināja bijusī ministre.

Viņa piebilda, ka veikti pētījumi par šādu būvju ekonomisko atdevi, proti, laba arhitektūra, labā vietā un augstas kvalitātes kultūras pakalpojums nesīs arī ekonomiskos ieguvumus. 

Amatpersona pauda cerību, ka pēc Covid-19 pasaule atkopsies un atsāksies arī tūrisms.

"Koncertzāle ir būtiska arī tūrisma attīstībai, bet, galvenokārt, mums pašiem, jaunajiem un profesionālajiem mūziķiem, kas visu savu mūžu veltījuši, lai mācītos un izkoptu savu talantu. Viņiem ir ļoti svarīgi, ka var uzstāties savas auditorijas priekšā, Latvijā," uzsvēra Melbārde.

LETA jau vēstīja, ka otrdien valdība apstiprināja nacionālās koncertzāles projekta attīstību Elizabetes ielā 2, kur kādreiz atradās Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Komunistiskās partijas Centrālkomiteja, vēlāk - Pasaules Tirdzniecības centrs.

Puntulis pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka ēku varētu nojaukt jau nākamā gada pavasarī, savukārt pirmais koncerts nacionālajā koncertzālē, iespējams, izskanēs pēc sešiem, septiņiem gadiem.

Top komentāri

Maira Liepa
Vai tiešām mūsu valsts ir tik bagāta , ka var atļauties nojaukt labu, kaut arī Padomju laikā celtu, arhitektoniski pietiekami interesantu, miljonus vērtu būvi, lai tās vietā sasteigtā kārtā, neuzklausot ne arhitektu, ne pilsētbūvnieku viedokļus būvētu tik nozīmīgu pilsētas objektu, kāds ir Latvijas koncertzāle???
Nojaukt ēku būtu stulbi!
N
It kā citur nebūtu brīvas vietas
Tālis
T
Nojaukt nenozīmē būvēt! Lai izprojektētu nepieciešami 2-3 gadi , tas nozīmē, ka 2024. gada, kad būs jāatdod aizņemtā nauda, bet ekonomika nebūs vēl pēc krīzes atkopusies, nauda celtniecībai nebūs - rezumē: nojauksim un tad domāsim kur ņemt naudu. Tūvredzīgs valdība ar tūvredzīgu politiku (agrāk tādus sauca - viendienīši!)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas